De Pont canal in Briare, technisch vernuft van Gustave Eiffel

Indrukwekkend om te zien, een brug... voor schepen| (c) Koen Goossens

Langs onze roadtrip door Frankrijk langs de N7 komen we allerlei speciale bouwwerken tegen, en deze is niet anders. Een brug, maar eentje voor schepen! Omdat de Loire niet bevaarbaar is, en het kanaal de Loire kruist moest er een indrukwekkende oplossing gebouwd worden. Niemand minder dan Gustave Eiffel (jawel, de man van de toren) bedacht dit revolutionair ontwerp.

Roadtrip door Frankrijk

Onze vijfde stop in onze reeks "langzaam door Frankrijk", waarbij we het gelijknamige boek "langzaam door Frankrijk" volgen, is bij Briare. Dit kleine dorpje staat bekend om zijn technisch meesterwerk van Gustave Eiffel, een bevaarbare kanaalbrug over de Loire.

Op het pont canal de Briare | (c) Koen Goossens

Brug voor schepen, ontwerp door Gustave Eiffel

Voor wie dacht dat hij alles al gezien had, zal er misschien toch nog iets zijn dat hij nog nooit gezien heeft, een brug, over een rivier, voor boten. Omdat de Loire niet bevaarbaar is voor schepen bedacht men dat het nuttig was om een kanaal aan te leggen naast de Loire, en dit over een afstand van bijna 200km. Het complex van verschillende kanalen zorgde voor een verbinding tussen de Loire en de Seine, en zorgde voor een stevige impuls aan de binnenlandse handel.

Zicht vanop de kanaalbrug, op de Loire die eronder stroomt | (c) Koen Goossens

Maar omdat in Briare het kanaal de Loire moest dwarsen, en er regelmatig schepen vastliepen in het ondiepe water, werd in 1890 een drastische oplossing bedacht. Een brug van maar liefst 662m lang, bedacht door Gustave Eiffel. Het ontwerp was vooruitstrevend, metalen bakken steunen op 14 brugpijlers, de metalen bakken werden aan elkaar vastgemaakt, en gevuld met water. Er ontstaat een brug gevuld met water, zodat de schepen van de ene kant naar de andere kant konden varen. Hierdoor was het mogelijk om schepen met een grote diepgang veilig door het kanaal te loodsen.

De caissons waaruit de brug is opgebouwd
Het is zeker een speciaal bouwwerk, ongezien in onze streken, en zeker een tussenstop waard. Vooral tijdens de zomermaanden, wanneer er meer pleziervaart is, is het een komen en gaan van kleine plezierbootjes. Toch eens iets speciaal, wat je langs de autosnelweg niet gezien had.

Verder op onze roadtrip door Frankrijk

Na ons bezoek aan Rogny-les-Sept-Écluses, nemen terug de auto, en volgen het boek "langzaam door Frankrijk", we rijden door naar de volgende stop Cité du Mot in La Charite sur Loire.


Wat denk jij ervan?