Hoelang gaat een tent mee?

Een polyester tentje, hoelang gaat dit mee? | CC0

Kamperen met de tent, een ideale vakantie voor velen, maar hoelang gaat zo een tent eigenlijk mee? Is het de moeite om een duurdere tent te kopen? Of volstaat een goedkoper model ook? Waarin zit het grootste verschil tussen de verschillende soorten tenten?


Hoelang gaat een tent mee?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten uit welk materiaal je tent gemaakt is. Er zijn twee vaak gebruikte soorten stof voor tenten, polyester en katoen.

Polyester tenten zijn de meest voorkomende tenten. Dit gaat van de kleine "iglotentjes" tot de iets grotere tenten met verschillende "ruimtes". Polyester is goedkoop, héél licht en waterafstotend, wat het tot een ideaal materiaal maakt voor een tent.

Katoen is een dikkere stof die vaak gebruikt wordt voor echt stevige tenten die lang op een vaste plaats staan. Bijvoorbeeld bivaktenten van een jeugdbeweging, vaste tenten die je kan huren op een camping, maar ook voortenten van een caravan of camper.

Katoen of polyester, sterkte van de stof

De levensduur van een tent is vooral bepaald door de stevigheid van het materiaal waarvan ze gemaakt is, als het op sterkte aankomt dan is polyester in het nadeel.

Polyester is héél dun, dat is goed voor het gewicht, maar ze is snel onderhevig aan slijtage. Vooral wanneer je de tent vaak opzet en terug afbreekt is het opletten. Als je rondtrekt, heeft polyester veel te lijden want het is héél gevoelig voor scheurvorming. Als je doek even blijft haken aan een takje van een struik is het zo gescheurd. Polyester tenten zijn heel goedkoop en te vinden in elke prijsklasse, je kan ze kopen in de supermarkt, tot de betere kampeershop.

Voortenten bij een caravan zijn uit katoen, duurder maar beter | CC0

Tenten uit katoen zijn iets dikker, maar ze wegen ook meer. Katoen is robust en duurzaam, je zal ze minder snel scheuren. Tenten in katoen zijn duurder, maar je hebt er veel minder keuze in. Vooral bij trekkerstentjes, zal je ze minder snel tegenkomen. Ze zijn vooral beschikbaar in de duurdere prijsklasse. Tenten uit katoen zijn bijna uitsluitend te vinden in de betere kampeershop.

Slijtage door regen, zon en beweging

Telkens wanneer je tentje een regenbui te verwerken krijgt, spoelt er een klein deeltje van de beschermende coating weg. Ook de zon doet een deel van het werk, de UV stralen breken de waterdichte coating af, hoe langer je tentje in de zon staat, hoe sneller deze coating zal verdwijnen. Helaas verdwijnt de waterdichting ook telkens je je tentje opzet of afbreekt, door de beweging van het doek gaan telkens kleine deeltjes van de waterdichte beschermlaag verloren.

Katoen is een dikkere stof, en is eigenlijk het beste doek voor tenten. De vezel heeft de neiging om vloeistoffen op te nemen. Wanneer je katoen drenkt in een waterwerende vloeistof wordt die héél goed opgenomen, de katoenvezel slorpt het waterwerend product volledig op. Dankzij deze eigenschap zijn tenten uit katoen heel waterafstotend, en je kan ze door ze opnieuw te behandelen ook perfect terug waterdicht maken.

Bij een tentdoek uit polyester is dit moeilijker, de polyester vezel bezit weinig absorberende eigenschappen om deze producten op te nemen. Wanneer de coating weg is is je tent "op". Je zal merken dat de coating van je tentje weg is als het doek tijdens een regenbui ook langs de binnenkant waterdruppels begint te vormen.

Conclusie

Een tent uit katoen is en blijft de beste keuze. Ze is kwalitatief beter, en kan wanneer de regenvaste beschermlaag verdwenen is, gemakkelijk opnieuw waterafstotend gemaakt worden. Een tent uit polyester is kwalitatief minder, maar je krijgt er veel gebruiksgemak voor terug, en ze is goedkoper.

Tentjes uit polyester zijn licht en goedkoop | CC0

Een goede katoenen tent kan jaren meegaan, afhankelijk van hoeveel je ze opnieuw een beschermlaagje geeft, en ze steeds droog opbergt. Een polyester tent is na ongeveer 15 weken kamperen ongeveer de helft van de waterafstotende eigenschappen kwijt. Het zal niet meteen doorregenen, maar je zal duidelijk merken dat de binnenzijde van het doek vocht doorslaat. Gezien de goedkope kostprijs van deze tenten is het financieel voordeliger om ze te vervangen. Je kan ze ook behandelen met een nieuwe waterafstotende coating, maar de vezel neemt deze moeilijk op, en deze producten zijn ook vrij duur. 


Wat denk jij ervan?