Nieuwe hype, de drone gaat mee op reis

Steeds meer gaat de drone mee op vakantie | CC0

Foto's posten op instagram, facebook, websites en blogs... de zoektocht naar dé mooiste foto, dé beste locatie. In deze zoektocht naar nieuwe fotografische invalshoeken nemen steeds meer reizigers een drone mee. Hoeveel kost zo een drone? Is de beeldkwaliteit in orde? Mag je er overal mee vliegen? Wij zochten het uit...


Hoeveel kost een goede drone?

Drones heb je in alle prijzen en formaten, van een goedkope drone in aanbieding bij een supermarkt tot een drone met gestabiliseerde camera in 4K. De prijs hangt vooral af wat jij ervan verwacht, en wat jij er wil voor betalen. De grootste verschilpunten zijn voornamelijk het gebruiksgemak tijdens het vliegen, het vliegbereik en de accuduur, en de kwaliteit van de camera. Hoe meer je verwacht, hoe duurder het toestel.

Algemeen kan gezegd worden dat de goedkopere drones vaak een minder dan gemiddelde camera hebben en de camera is niet gestabiliseerd. Dit zorgt vooral voor foto's en filmpjes van een erg lage kwaliteit, die ook nog eens de trillingen van de drone registreert. En zeg nu zelf, het is echt niet de moeite om een drone mee te sleuren tijdens je reis als nadien de beelden een teleurstellende kwaliteit hebben.

DJI, de wereldleider in kwalitatieve drones | CC0

De camera, belangrijk criteria

De kwaliteit van de camera is van groot belang, zoniet het grootste belang. Je kan stellen dat de goedkoopste modellen een kwaliteit hebben die je kan vergelijken met een camera van een smartphone van enkele jaren geleden. Veel beeldruis, onechte kleuren, en vooral dan in omgevingen met weinig licht. Ook hebben deze goedkope cameradrones geen ingebouwde stabilisatie.

Het resultaat is dat door de trillingen van de propellers het camerabeeld ook trilt. Mooie stabiele fly-over beelden kunnen enkel gemaakt worden door het beeldmateriaal na te bewerken met gespecialiseerde software. Die software knipt de randen af van het beeld, waar de trilling van de drone het meest waarneembaar is.

Om echt mooie dronebeelden te maken heb je een FullHD camera nodig. De kwaliteit van het beeldmateriaal is dan pas goed genoeg dat het de moeite loont om de drone mee te nemen op vakantie. Meestal zijn deze camera's ook uitgerust met een stabilisator, die haarfijne en trillingsvrije beelden garandeerd. Wat heb je aan een drone als bij thuiskomst blijkt dat de beelden te laag zijn in kwaliteit om er foto's mee af te drukken of om te  bekijken op een scherm.

FullHD geeft superieure scherpte en kleurweergave | CC0

Mag je er overal mee vliegen?

Dit is eigenlijk de moeilijkste vraag... Nee, je moet er eigenlijk van uitgaan dat het verboden is om te vliegen tot je de lokale wetgeving nagekeken hebt, zeker buiten de EU, waar de regelgeving in elk land verschillend is. Zelfs kleinere cameradrones zijn nu zo goed dat je er perfect enkele honderden meters hoog mee kan vliegen en een paar kilometer ver. Ongelukken met het vliegverkeer of hoogspanningsleidingen zijn daarbij niet meer uitgesloten.

In afwachting van Europese regels rondom het droneverkeer in voege treden in 2020 heeft elke lidstaat een eigen regelgeving opgemaakt.

Regelgeving drones in België

In de veronderstelling dat de drone voor niet-commerciele doeleinden gebruikt wordt, dien je volgens de FOD Mobiliteit volgende regels te respecteren.

 Als u uw drone privé wilt gebruiken, heeft u geen registratie van de drone,  attest van afstandspiloot, bewijs van bevoegdheid of toelating voor de vlucht  nodig. Er zijn wel beperkingen aan dit privégebruik:
 • De drone kan enkel gebruikt worden voor recreatieve doeleinden.
 • De drone is beperkt tot een maximale opstijgmassa van minder dan 1 kg.
 • De drone mag niet hoger vliegen dan een hoogte van 10 m boven de grond.
 • De vlucht mag enkel boven privéterrein plaats vinden. Indien het niet uw eigen privéterrein is, hebt u toestemming nodig van de eigenaar.
 • De drone moet steeds binnen het visueel zichtbereik van de piloot blijven.
 • De piloot moet de algemene veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
 • U kan een opleiding volgen via een modelluchtvaartclub en modelluchtvaartverenigingen.
 • Vergewis u ervan dat uw familiale verzekering de burgerlijke aansprakelijkheid dekt voor de activiteiten van een op afstand bestuurd luchtvaartuig.

EU regelgeving drones

De EU regelgeving gaat uit van de volgende regelgeving
 • De drone weegt minder dan 250 gram
 • De bestuurder van de drone heeft een licentie (niet nodig als de drone minder weegt dan 250 gram)
 • De drone vliegt ver van een luchthaven
 • De drone vliegt maximaal op een hoogte van 120m
 • De drone vliegt niet over een groep personen

Een DJI Phantom 3 aan de kust | CC0

Hoeveel kost een goede drone?

Een deel van de prijs wordt bepaald door de camera en techniek. Goede drones hebben een Full HD camera, een kwalitatieve batterij en een ingebouwde GPS. Dit kan ervoor zorgen dat de drone automatisch zijn weg naar jou zal terugvinden (RTH, return to home) wanneer hij contact verliest, of wanneer uit de berekeningen van de drone blijkt dat de batterij enkel nog voldoende is om naar jou terug te keren.

Een goede cameradrone heeft ook een gestabiliseerde camera, die een trillingsvrij beeld registreert, in alle mogelijke lichtcondities. Een bijkomend argument om een kwalitatieve drone aan te schaffen dan eentje uit de supermarkt, is dat de batterij van superieure kwaliteit is, vliegtijden tot 30 minuten zijn geen uitzondering.

Het aantal betaalbare drones die klaar zijn voor de Europese regelgeving waar én een goede camera opzit én een flinke accuduur heeft én minder weegt dan 250gram is vrij beperkt.

Dit alles komt natuurlijk met een prijskaartje. Omdat een goede drone meer is dan een vliegend speelgoedje moet je toch rekenen op een budget van €400-€500 voor een goede cameradrone.

Een goede drone om mee te nemen op reis

De DJI Mavic Mini, een héél goede instapdrone

Een erg goede instap drone is de DJI Mavic Mini, deze kleine en compacte drone is deels opvouwbaar, waardoor hij gemaakelijk mee te nemen is. Hij is klaar voor de nieuwe EU dronewegeving en weegt minder dan 250 gram. De Full HD camera is gestabiliseerd voor opname van trillingsvrije beelden. De drone beschikt ook over functies om automatisch de weg terug te vinden bij lege batterijen of verlies van signaal. De DJI Mavic Mini is te koop voor ongeveer €400.

Wat denk jij ervan?