Pointe du hoc, oorlogswonden in het landschap

¨Pointe du hoc, de bomkraters zijn nog duidelijk te zien | (c) Koen Goossens

Nergens in Europa is in de 2de wereldoorlog zoveel bloed vergoten als op de stranden van Normandië. En toch, iedereen zou er ooit eens moeten geweest zijn. Niet alleen om herinnerd te worden aan de gruwelen die zich afspeelden op deze stranden tijdens operatie Overlord (beter bekend als "de landing in Normandië"), maar ook om de pracht van de uitgestrekte kustlijn te bewonderen. Het gehavende landschap toont nog steeds de sporen van de nutteloze oorlog, maar z'n schoonheid overwint alles.

Wat is Pointe du hoc?

Pointe du hoc is een hoge, uitstekende klif langsheen de kust van Normandië. Voor deze klif is er geen strand, hij steekt meteen 30m uit boven de zee. Omdat dit een strategisch erg interessante ligging was werd hij tijdens WOII zwaar bewapend.

Pointe du hoc, vol kraters | (c)

Vanop Pointe du hoc had de Duitse bezetter een immens overzicht over de bijna volledige Normandische kustlijn. Ook het zware geschut, (howitsers voorzien van 155mm kanonnen die 16km tot 24km ver konden vuren), werd speciaal geplaatst zodat het de volledige kust kon beschieten. Zelfs de aankomende vloot van oorlogsschepen tijdens operatie Overlord zouden niet veilig zijn voor deze vuurkracht. Voordat operatie Overlord succesvol zou kunnen starten diende Pointe du hoc verwoest te worden.

Een commando van Rangers werd speciaal opgeleid om de kliffen te beklimmen en om de kanonnen uit te schakelen. Zij zouden als eerste aan land gezet worden, hun weg naar boven klimmen, en daar de howitsers uitschakelen.

De dikke betonnen geschutskoepels van de howitsers | (c) Koen Goossens

Op de ochtend van 6 juni 1944 vuurden de geallieerde schepen vanop zee urenlang op pointe du hoc, vandaag kan je de sporen nog steeds terugvinden in het vernielde landschap. Maar de gevreesde kanonnen kwamen niet in actie. De rangers klommen de rotsen omhoog om Point du Hoc te bestormen, terwijl ze door een onbekende, goed verborgen Duitse geschutsbatterij in Maisy onder vuur werden genomen. Het Duitse opperbevel had de kanonnen landinwaarts laten verplaatsen en vervangen door boomstammen. Enkele mitrailleursposten vuurden op de aankomende Rangers, die met de moet der wanhoop de 30 meter hoge kliffen beklommen. Mensenlevens gingen verloren voor niets. Vermoedelijk was de installatie op Pointe du Hoc een afleiding om de echte, verborgen batterij extra te verbergen.

Pointe du Hoc vandaag

Het indrukwekkende landschap draagt nog steeds de sporen van de hevige gevechten. Wanneer je rondloopt op de Pointe du Hoc, dan kan je nog steeds de honderden kraters zien van de bommen die de geallieerde schepen afvuurden naar de Pointe du Hoc. Het is verbazingwekkend dat in dit sublieme en prachtige landschap zo een drama zich heeft afgespeeld.

Zicht op de kustlijn van Normandië, vanop Point du Hoc

Monument voor de Rangers

Om de heldhaftige strijd van de Rangers die Pointe du Hoc beklommen, terwijl ze door mitrailleurvuur en kanonnen onder vuur genomen werden te eren, werd er een monument opgericht op het puntje van de rotsen. Het symbool van de Rangers was de typische dolk die ze bij zich hadden, dat werd meteen het symbool van het monument.

De Rangerdolk, het monument op Pointe du Hoc | CC0

Een unieke plaats met een uniek landschap

Een prachtig landschap dat het toneel was van één van de bloedigste veldslagen ooit in onze geschiedenis. Hoe tijden kunnen veranderen, ooit een plaats van oorlog en verderf, en vandaag kan iedereen het vrij bezoeken. En het is zeker de moeite!


Wat denk jij ervan?