Rogny-les-Sept-Écluses, met de 7 sluizen

De 7 sluizen op het oude kanaal naar Briare | (c) Koen Goossens

Langs de N7 in Frankrijk kom je allerlei unieke plekjes tegen, die de moeite zijn om even uit de auto te stappen en eens rond te kijken. Dit is ook het geval in Rogny-les-Sept-Écluses, met hoe kan het ook anders 7 écluses of sluizen.


Roadtrip door Frankrijk

Onze vierde stop in onze reeks "langzaam door Frankrijk", waarbij we het gelijknamige boek "langzaam door Frankrijk" volgen, is bij Rogny-les-Sept-Écluses. Dit kleine dorpje staat bekend om zijn technisch meesterwerk van 7 sluizen.

Rogny-les-Sept-Écluses, met de 7 sluizen

In 1604 besliste koning Henri IV dat er een kanaal moest komen tussen de Loire en de Seine, om de handel binnen Frankrijk te versterken. Helaas was er tussen de beide rivieren een groot hoogteverschil, waardoor er 7 sluizen nodig waren om het verval tussen beide rivieren te compenseren.

245 jaar lang vervoerden deze sluizen duizenden schepen tussen de Loire en de Seine | (c) Koen goossens

Gedurende meer dan 40 jaar werd er gebouwd aan het kanaal en de sluizen, maar het was zo'n geweldig succes voor de scheepvaart dat de sluizen meer dan 245 jaar hun diens bewezen voor de binnenscheepvaart in Frankrijk. Een sterk staaltje ingenieus vernuft uit een tijd zonder graafmachines!

Verder op onze roadtrip door Frankrijk

Na ons bezoek aan  Rogny-les-Sept-Écluses, nemen terug de auto, en volgen het boek "langzaam door Frankrijk", we rijden door naar het Pont Canal de Briare, een sterk staaltje ingenieus vernuft, gebouwd door Gustave Eiffel.


Wat denk jij ervan?