Solar powerbank, een handige reisgezel

Geen stroom bij het kamperen? Dan is een powerbank een goede oplossing!

Op vakantie neem je allerlei digitale apparaten mee, je smartphone, camera, gps, smartwatch,... en helaas hebben al deze toestellen een flink pak stroom nodig. Hoeveel kost een goede powerbank? Is een powerbank een goede investering? Is het handig mee te nemen op vakantie? Waar moet je op letten bij aankoop van een powerbank? En zijn de versies met zonne-energie echt beter? Wij zochten het uit!

Hoeveel kost een goede powerbank?

Alle waar naar zijn geld, ook voor een powerbank gaat dit op, maar toch zijn de prijzen vrij democratisch. Er zijn powerbanks die je eerst kan opladen in een stopcontact. Maar er zijn ook powerbanks die volledig op zonne-energie werken. Ze laden zichzelf op zonder dat er een stopcontact in de buurt moet zijn. Deze laatste zijn de duurste, vooral als ze een groot zonnepaneel hebben. De andere kan je erg goedkoop vinden. Zo kan je bij Conrad een powerbank vinden voor minder dan €30.

Is een powerbank een goede investering?

Het hangt er een beetje vanaf... Als je gaat kamperen, dan heb je vaak nog campings waar je extra moet betalen om elektriciteit te kunnen gebruiken bij op je standplaats. Soms worden daar nog echt belachelijke prijzen voor gerekend. Zo stonden we deze zomer op een camping waar er maar liefst €4,50 werd gevraagd om je stekkertje te kunnen inpluggen. En als je gaat kamperen dan heb je ook geen koelkast, verwarming of tv mee. De stroom diende enkel om onze smartphone op te laden. Als je een paar keer je elektriciteit kan missen, en je toestellen opladen uit je powerbank, dan is dat vrij snel terugverdiend.

Je kan dan je powerbank opladen, en de dag nadien je volle powerbank gebruiken om je smartphone nog eens bij te laden

Is het handig mee te nemen op vakantie?

Een powerbank is eigenlijk een uit de kluiten gewassen batterij. Je kan ze in alle formaten kopen, maar hoe groter hoe beter. De afmeting van de powerbank is ongeveer evenredig met de hoeveelheid stroom erin kan. De grootste powerbanks zijn ongeveer even groot als een uit de kluiten gewassen smartphone.

Naast je powerbank heb je ook nog een adapter nodig om hem te kunnen opladen. Vaak is dit een standaard telefoonoplader. Je kan dus eerst je powerbank opladen, en dan later, vanuit de powerbank kan je je telefoon opladen.

De powerbank, een superhandige reisgezel

Waar moet je op letten bij aankoop van een powerbank?

Eigenlijk is er één belangrijk criterium waar je rekening moet mee houden, het aantal mAh. Dit staat voor de hoeveelheid stroom er in de powerbank kan bewaard worden. Vaak overdrijven fabrikanten ook nog een beetje het vermogen van de ingebouwde batterij.

Je moet rekening houden dat een standaard smartphonebatterij een vermogen heeft van 4000mAh, als je dus 2 keer je smartphone wil opladen, dan zal je 8000mAh nodig hebben. De meeste powerbanks hebben een vermogen van ongeveer 10.000mAh, en zijn dus perfect in staat om je batterij 2x vol te laden voordat de interne batterij van je powerbank zelf opnieuw toe is aan een laadbeurt.

Let vooral op als je powerbanks koopt bij dubieuze webshops, vaak worden daar toestellen voorgesteld met ongelofelijk hoge mAh's, wat echt overdreven is. De cijfers zijn vaak om commerciële motieven sterk overdreven. Ook de kwaliteit van de ingebouwde batterij is vaak van erg dubieuze afkomst. Voor elektrische toestellen die je vaak 's nachts gebruikt (bijvoorbeeld om je gsm op te laden) kies je beter voor een degelijk exemplaar.

Zijn de powerbanks met zonne-energie beter?

Om direct ter zake te komen... als je denkt dat je 's avonds je telefoon kan opladen door de powerbank overdag in de zon te leggen, dan zal je teleurgesteld zijn. Daarvoor is bij de goedkopere modellen het zonnepaneeltje veel te klein. Om dit te kunnen doen moet je zeker in de hogere en duurdere klasse shoppen, bij de echte solarladers.

Het zonnepaneeltje dient er eerder voor om ervoor te zorgen dat de interne batterij steeds 'vol' blijft. Na verloop van tijd lekt er steeds een klein beetje stroom uit een batterij. Het paneeltje zorgt ervoor dat je batterij mooi vol blijft.

Onze test leerde dat je een goedkope solar powerbank 4 dagen in de zon moet leggen om je telefoon terug vol te laden.

Conclusie

Een powerbank kan zeker van pas komen tijdens het kamperen. Je kan steeds je toestellen opladen wanneer je geen stroom bij je hebt, of wanneer de stroom zeer duur is. Koop een powerbank met voldoende mAh, maar wees waakzaam voor dubieuze webwinkels of voor commerciële overdrijvingen. Een powerbank die enkel werkt op zonne-energie bestaat, maar ze zijn zeer duur. In de meeste powerbanks zit wel een klein zonnepaneeltje, maar je verwacht hier beter geen wonderen van.


Wat denk jij ervan?