Welke cameralens neem je mee op reis?


Voordat je vertrekt op vakantie sta je opnieuw voor de keuze, welke lenzen neem je allemaal mee? Neem je de matige maar goedkope kitlens mee, of neem je een duurdere maar betere standaardzoom mee? Of neem je een breedhoeklens mee? Of een gewone 50mm? Of rammel je de hele boel bij elkaar? Hoe meer materiaal je ter beschikking hebt is het moeilijker om te kiezen. Jammer genoeg kan je niet alles meenemen, tenzij je de hele tijd met je fototas wil rondsleuren


De kitlens

De kitlens blijft nu eenmaal de kitlens... standaard zit er vaak bij Canon toestellen een 18-55mm kitlensje. Meestal is de lens erg goedkoop gemaakt om de prijs van de kit zo laag mogelijk te houden, en dit kan je na thuiskomst soms merken aan je foto's. Een kitlens heeft geen stabilisatie en een geringe lichtsterkte, wat snel resulteert in flitsen of bewogen foto's.

Een Canon kitlens, goedkoop plumgewicht

Langs de andere kant, je kitlens is een erg licht lensje zo weegt een Canon EF-S 18-55mm DC f/3.5-5.6 slechts 183gram, een pluimgewicht! Vooral op lange wandeltochten is dit een verademing, een vergelijkbare zoomlens van betere kwaliteit met stabilisatie weegt al snel een halve kilo.

Een bijkomend voordeel, een kitlens kost niet veel, zeker niet op de tweedehandsmarkt. Dus je moet er niet supervoorzichtig mee te zijn, een groot financieel verlies zal je niet leiden. Een standaard kitlensje kost nog geen €100.

Een kwalitatieve standaardzoom

Je kan ook opteren voor een kwalitatieve standaardzoom, neem nu de erg goede Sigma EF-S 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM. Schitterende lens, mooi gestabiliseerd, vlijmscherp, en nog redelijk lichtsterk ook over het hele bereik. Deze lens staat garant voor onbewogen scherpe foto's. Helaas hangt er 565 kilo aan lens rond je nek. Wil je dit wel meenemen op je avontuurlijke wandeltocht?

Een schitterende lens, maar ze weegt wel meer dan een halve kilo!

Een ongelukje is snel gebeurd, een korreltje zand, een ongelukje met wat zonnecreme of een tik tegen een rots... het is allemaal snel gebeurd. Met deze schitterende schitterende lens kost dit ook schitterend wat centen... Bijna €400! Maar ze levert ontegensprekelijk mooie beelden op!

De 24mm prime 

Wil je een kleine, vlijmscherpe lens, die goedkoop is én niets weegt? Dan is een primelens de ideale oplossing. De Canon EF-S 24mm f/2.8 STM is écht een superlensje. Vrij lichtsterk, kost iets meer dan €100, is maar 3cm dik en een pluimgewicht van 125 gram! Deze neem je écht graag mee. Zonder schouderpijn een hele dag een bergwandeling maken? Geen probleem!


Zijn er dan geen nadelen aan? Natuurlijk, toch wel... je kan er niet mee zoomen. De enige manier om je onderwerp groter in beeld te krijgen is om zelf dichter te gaan staan. Een bijkomend nadeel is dat breedhoeklenzen ook de eigenschap hebben om beelden te vervormen, en dat maakt hem tegelijk totaal ongeschikt voor portretfoto's. Een mooie reisfoto van je gezelschap maak je best niet met dit lensje...

De 50mm prime 

Een 50mm lens is een compromis van alle voorgaande lenzen samen. Maar opnieuw een compromis, waarbij je kiest voor het beste van verschillende werelden. Een compromis zou ook een compromis niet zijn als je ook iets moet opgeven, gelukkig een klein beetje maar...


De 50mm, het beste compromis!


De Canon EF 50mm f/1.8 STM is een geweldig compromis. Het lensje kost ongeveer 125€, weegt 159g, en steekt slechts 4cm boven de body uit. Met zijn f/1.8 is hij ook verrassend lichtsterk, waardoor je de mooiste opnames kan maken zonder te moeten flitsen. Omdat hij ook lichtsterk is heb je minder nood aan stabilisatie. Het enige minpuntje is dat je er niet mee kan zoomen, maar je kan nog steeds je voeten gebruiken om dichterbij je onderwerp te komen.

Conclusie?

Kiezen is en blijft moeilijk, de 50mm is misschien wel de beste allrounder de je kan meenemen op reis. Maar langs de andere kant... een goede zoom is toch ook mooi meegenomen? Misschien neen je dan toch beter alles mee? Ik zou de Sigma EF-S 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM meenemen in de rugzak en de Canon EF 50mm f/1.8 STM vast op de body laten zitten. Allicht zou ik ook de 24mm meenemen, want hij is toch zo klein. En als reserve waarschijnlijk ook de kitlens, je weet nooit!

Tot het moment dat ik weer van gedacht verander... kiezen is moeilijk!


Wat denk jij ervan?