Jan Van Eyck verwelkomt toeristen uit hele wereld in Gent

Het bekende Lam Gods van Jan Van Eyck | CC0

In 2020 viert Gent haar grootste Vlaamse meester Jan Van Eyck. Zowat de helft van zijn werk reist af naar Gent voor een unieke tentoonstelling in het MSK. Vele duizenden toeristen van over de hele wereld zullen om die reden volgen. Om hen zo goed mogelijk te ontvangen, stoomt Toerisme Oost-Vlaanderen Gentse horeca-uitbaters klaar voor een kwalitatief onthaal. 45 ondernemers ontvingen de officiële erkenning van OMG!VIP, of Van Eyck Infopunt.

The Ghent Altarpiece

Gentse ondernemers die Engelstalige bezoekers over de vloer krijgen, lopen de kans een mal figuur te slaan wanneer ze hen de weg wijzen naar God’s Lamb in de Saint-Baafs Cathedral. Als ze de OMG!VIP-training van Toerisme Oost-Vlaanderen hebben gevolgd, dan weten ze dat het Lam Gods zich laat vertalen naar The Ghent Altarpiece en dat dit meesterwerk zich in 2020 na dertien jaar restauratie opnieuw in Saint Bavo’s Cathedral bevindt. Een subtiel verschil.Crash Course

Vijfenveertig Gentse horeca-uitbaters zagen alvast het nut in van een crash course in Van Eyckologie. Zij leren iets bij over Van Eyck en over de talrijke Van Eyckevenementen die je als toerist in 2020 kan bezoeken. De horeca-uitbaters vinden dat kwalitatief onthaal niet alleen gaat over een uitgebreid ontbijt of gratis leenfietsen in de garage, maar ook over de juiste toeristische informatie, in correcte bewoording. Dat is wat de OMG!VIPs te bieden hebben.


Tijdens het Van Eyckjaar spelen zij de unieke troeven van Gent uit in een divers, innovatief en rebels programma. Als Van Eyckambassadeur maken deze ondernemers de talloze bezoekers op een enthousiaste manier wegwijs in de initiatieven die de grootmeester vieren.Van Eyck was here

Erkende Van Eyck Infopunten, of OMG!VIPs – een knipoog naar de projectnaam ‘OMG! Van Eyck was here!’ – krijgen een herkenbaar icoon. Zo weten toeristen dat ze bij hen terecht kunnen voor vragen over het Van Eyckjaar, de evenementen die in 2020 op de agenda staan, of de hotspots die je als Van Eycktoerist móet zien. Bovendien verspreiden de OMG!VIPs ook de toeristische brochures die voor het Van Eyckjaar werden ontwikkeld.


Verwacht van deze OMG!VIPs niet dat ze plots kunsthistorici zijn, of perfect drietalig. Dat is niet de bedoeling. Maar vertrouw er gerust op dat ze de nodige basiskennis hebben om Van Eycktoeristen wegwijs te maken.

Via de speciale schildjes die op hun etalages en deuren hangen, is meteen duidelijk dat je een zaak binnen stapt die helemaal mee is in het Van Eyckverhaal en de sfeer uitademt van de 15de eeuwse kunstenaar.

Wat denk jij ervan?