Nevers, een mooie stad zonder toeristen

Nevers, totaal onbekend, maar echt de moeite om te bezoeken | (c) Daniel Villafruella CC-BY-SA

Op onze roadtrip door Frankrijk langs de N7 komen we vanalles tegen, soms heel indrukwekkend en toeristisch, soms klein maar uniek. Het is de tocht zelf die de reis de moeite maakt. Vandaag stoppen we in Nevers.  Een stad langsheen de Loire zonder grote toeristische trekpleisters. Maar ook kleine dingen zijn de moeite, Nevers heeft een mooie stadwandeling die zeker de moeite is.


Stadswandeling door Nevers

Nevers is een onbekende stad bij het grote publiek. Ergens is het jammer, omdat het wel degelijk een erg mooie bestemming is. Langs de andere kant is het wel handig omdat je dan alle tijd hebt om rustig rond te wandelen en alles te bekijken.

Dankzij de toeristische dienst is er een mooie stadsplan met plattegrond van Nevers beschikbaar, hierop kan je een stadswandeling vinden. Deze schitterende stadswandeling neemt je mee langs alle bezienswaardigheden. Volg de blauwe lijn op het voetpad, hij brengt je doorheen de stad.

Paleis van de hertog

Palais Ducal Nevers
Palais ducal, het paleis van de hertogen | (c) Koen Goossens
In her hartje van het historische centrum kan je het oude kasteel van de hertogen van Nevers vinden. Het werd gebouwd in de 15e eeuw. Vandaag is het kasteel volledig gerenoveerd en geeft het plaats aan verschillende tentoonstellingen en de diensten voor toerisme. Het is gratis te bezoeken.

Kathedraal Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte

De kathedraal Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte, met zijn imposante toren steekt hoog boven Nevers uit. Tijdens WOII werd deze zwaard beschadigd, maar werd op een schitterende manier terug opgebouwd. Binnenin kan je de imposante glas in lood ramen bekijken die de volledige kathedraal in imposante kleuren hullen. De prachtige toren van Bohier, die de bisschop van Nevers toevoegde aan de kathedraal kan je ook beklimmen.

Kathedraal Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte - Nevers
Kathedraal Saint-Cyr-et-Sainte-Julitte | (c) Koen Goossens

De kapel van Saint-Mary

De kapel van Saint-Marie - Nevers
De kapel van Sainte-Marie, ooit deel van een kloosterorde | (c) Koen Goossens

Aan de kapel van Saint-Marie, dat behoorde tot een kloosterorde, werd meer dan 20 jaar gewerkt. Ze was eindelijk klaar in 1643, dat betekent dat ze bijna 500 jaar oud is. Deze unieke gevel, in Barok stijl, is heel speciaal en komt in de streek bijna niet meer voor. Ook kloosterorde en de rest van het kloosterbestaat ondertussen niet meer, gelukkig bestaat dit schitterende kapelletje wel nog.

La Porte de Paris

La porte de Paris, deze Noordelijke toegangspoort van de middeleeuwse stad werd gebouwd in de 18e eeuw. Ze werd gebouwd zoals de bekende triomfbogen. Het was een idee van de hertog van Nevers, om de oude toegangspoort af te breken, en er eentje te bouwen zoals in Parijs. Vanuit deze toegangspoort vertrekt de oude hoofdweg richting Parijs.

arc de triomphe nevers porte de paris
La porte de Paris, gebouwd zoals een trimfboog | (c) Koen Goossens

Confisserie Au NégusTijdens je bezoek aan Nevers moet je zeker passeren bij confisserie en chocolatier "Au Négus". De Negus is een zachte chocoladekaramel bedekt met gekookte suiker. Het werd in 1902 opgericht door Maison Grelier na het officiële bezoek aan Nevers van de soeverein van Ethiopië. Het was zelfs een traditie om aan het einde van het jaar een nieuw snoepje te maken, waaraan men de naam gaf van een evenement of een mijlpaal die in de loop van het jaar had plaatsgevonden. De banketbakkerij Lyron, bewaarder van het merk sinds 1909, zet dezelfde productie voort.

Nevers bezoeken

Nevers is vlot te bereiken langs de A77, en is gelegen langs de Loire. Parkeerruimte is er voldoende aan de rand van de stad. De binnenstad zelf is vlot te bereiken te voet.Verder op onze roadtrip door Frankrijk

We nemen terug de auto, en volgen het boek "langzaam door Frankrijk", we rijden door naar onze volgende stop.


Wat denk jij ervan?