Booking.com zwaar in de problemen


Dat booking.com een mooi verdienmodel heeft, en een commisie opstrijkt op elke reservatie, dat wist u ook al lang. Maar booking.com heeft nooit geld opzij gezet voor slechte tijden. En die slechte tijden zijn nu zo slecht dat booking.com in zwaar weer is terechtgekomen.


Booking.com, wie kent het niet? Geen enkel hotel kan er nog onderuit, deze dienstverlener met een sterke app en enorm gebruiksgemak misbruikte zijn concurrentiepositie om zo laag mogelijke prijzen te bedingen bij de hotels, en deze soms met valse kortingen door te verkopen aan de eindgebruiker. Het blad van booking.com is zeker niet onbeschreven. 

Booking.com kon eigenlijk winst maken, maar heeft dat eigenlijk nooit gedaan. Integendeel, de verkregen winsten werden meteen geïnvesteerd om de concurrentie steeds een stap voor te kunnen en moeten zijn in deze moordende sector, en ook, laat ons eerlijk zijn om de raad van bestuur een mooi jaarsalars van enkele tientallen miljoenen euro per jaar te betalen. En daar wringt nu het schoentje.

Booking.com vraagt nu aan de Nederlandse overheid de mogelijkheid aan tot staatssteun, nadat het eerder deze maand een lening van liefst 4 miljard euro aangegaan was.

De controverse is natuurlijk dat booking.com geld verdient op de kap van de kleine hotelier, die door de moordende concurrentie door booking.com extra onder druk gezet werden, nu staatsteun kan aanvragen. Terwijl de kleine hotelier het ook héél lastig heeft om het hoofd boven water te houden.

Wat denk jij ervan?