De eerste keer kamperen


Het ziet er naar uit dat door het Coronavirus onze vakantie er anders zal gaan uitzien. Sommige populaire reisbestemmingen zijn niet bereikbaar omdat de grenzen nog gesloten zijn. Andere reizigers willen dan liefst ver weg blijven van het massatoerisme. Kamperen zit in de lift, genieten in de gezonde buitenlucht, met voldoende social distance. Maar hoe verloopt het nu, die eerste keer kamperen?

Kampeermateriaal aankopen

Het aankopen van kampeermateriaal is geen sinecure, wat koop je allemaal? Welke merken? Een bedje of een luchtmatras? Allemaal moeilijke keuzes...

Een goede tent

Onze aanrader voor een perfecte tent voor 2 personen. Koop een simpel exemplaar van een goed merk. Koop niet meteen de goedkoopste! Goede tenten hebben ook een binnentent. Een binnentent is erg belangrijk, vooral 's nachts. 's Nachts koelt het buiten wat af, als je ademt, adem je een klein beetje waterdamp uit. 

Die waterdamp vormt druppels aan de binnenkant van je tent, en valt dan terug neer in je tent. Als je tent over een binnentent beschikt, dan worden die waterdruppels mooi naar buiten afgeleid, en blijven je spullen mooi droog. 


Heb je een goedkoop tentje gekocht, dan beschikken die vaak niet over een binnentent, het resultaat is dat 's morgens alles klam aanvoelt. Dit effect wordt nog versterkt wanneer het regent. 

Zorg ervoor dat je tent ruim genoeg is, maar niet té groot. Het is aan te raden om je tent aan te schaffen voor 1 persoon extra. Zo heb je in de tent zelf ook voldoende ruimte, zonder dat de tent al te groot wordt. Het is handig om een "voortentje" te hebben aan je tent, daar kan je spullen neerzetten zoals je koelbox, schoenen, tafeltje,... 

Een tent die té groot is zorgt snel voor frustratie, bedenk dat het mogelijk is dat je ze in de regen moet opzetten of afbreken. Dan zal je heel blij zijn dat je de tent niet té groot gekocht hebt, en dat je een voortentje hebt om je natte schoenen te plaatsen.

Een tent met voortent is héél handig! | (c) Nordisk

Het voortentje kan ook handig zijn om een klein tafeltje en twee kampeerstoelen te plaatsen, zo kan je op een regenachtige dag onder het voortentje comfortabel zitten.


Een goede matras

Slapen op een camping is toch iets anders dan slapen in je eigen bed. Maar je kan er ook voor zorgen dat je heel comfortabel kan slapen. Doorwinterde kampeerders slapen op slaapmatjes of veldbedjes, maar als je op vakantie bent wil je toch ook wat comfort. Daarom raden wij aan om een comfortabel luchtbed aan te schaffen. 

Met een luchtbed van Outwel slaap je in je tent in een bed zoals thuis | (c) Outwell

Onze voorkeur gaat uit naar het Outwell 2 persoons luchtbed met geintegreerde pomp, niet het goedkoopste, maar je slaapt gegarandeerd even goed als in je bed thuis. Ook heb je geen gepruts met een pomp, gewoon de stekker in het stopcontact, schakelaar aan, en het luchtbed wordt opgepomt. Gooi er nadien nog een dekbed overheen, en je zal gegarandeerd slapen zoals thuis! Tip! Leg onder je luchtmatras altijd een oud deken, je weet nooit dat er onder je tent een takje of een steentje ligt.

Kameertafel en stoelen

Tijdens je kampeertrip moet je zeker voor iedereen een kampeerstoeltje meenemen, en twee tafeltjes. Deze tafeltjes van Decathlon kan je zonder nadenken in je winkelmand gooien, qua prijs en comfort onze favoriet! Deze tafel om aan te eten, en dit tafeltje voor je kookspullen. Gebruik ze samen met een andere no-brainer en kies voor deze eenvoudige, maar zeer stevige stoeltjes

Handige kampeertafel van Decathlon kost slechts 15€! | (c) Decathlon


Koken op de camping

Koken op de camping kan best een uitdaging zijn, vooral als je het jezelf moeilijk wil maken. Het is geen schande om je te beperken tot de eenvoudige dingen, zoals spaghetti met saus uit een pot, een gebakken eitje of hotdogs. Er bestaan een veelvoud van kooktoestellen op gas, maar onze favoriet is de Campingaz Bistro.

De Campingaz Bistro, een degeijk én veilig kooktoestel | (c) Campingaz

Er bestaan goedkopere kookvuurtjes van onbekende merken, maar voor toestellen die werken op gas kies je toch beter voor A-merk kwaliteit! Dit toestel komt in een degelijk koffertje, heeft goede beveiliging én kan je aansteken zonder lucifers.

Voor potten en pannen is onze favoriet deze pottenset, daarmee kom je toe voor 4 personen met kookpotjes, bekertjes, en bestek tegen een lage prijs, daarmee doe je zeker een goede koop waar je lang zal van genieten.

Een complete kookset, alles past in elkaar | (c) Decathlon

De camping zelf

Kamperen moet leuk zijn, maar de allereerste keer dat je gaat kamperen kan het best wel spannend zijn. Probeer desnoods een dagje uit in je eigen tuin, je zal snel zien welke spullen je nodig hebt, en wat je kan thuislaten. Wie gaat kamperen heeft snel de neiging om teveel materiaal mee te nemen. Als je eten hebt, en een plek om te slapen heb je eigenlijk voldoende. Daarom adviseren wij deze topcampings van Suncamp.

Als je een wat ervaren kampeerder bent kan je gerust de dag zelf naar een camping bellen, en vragen of er nog een plaatsje vrij is. Maar als het de eerste keer is dat je gaat kamperen is het beter dat je op voorhand een plaatsje reserveert.

Ook in eigen land heb je schitterende campings! | (c) Camping La Clusure

Kies je eerste kamping niet té ver, probeer in eigen land een camping te vinden. Onze ervaringen zijn zeer positief met de campings van Suncamp. Deze campings zijn goed onderhouden, hebben een goede infrastructuur én zijn dichtbij huis indien het toch zou tegenvallen.

Wat denk jij ervan?