Wat weet je over Zwitserland?


Ook als verschillende landen, waaronder Zwitserland, hun exitstrategie uit de coronacrisis voorzichtig uitrollen, kunnen we voorlopig alleen nog maar dromen van reizen naar Zwitserland. Maar niets belet om intussen onze kennis over het alpenland bij te schaven aan de hand van interessante weetjes, leuke filmpjes en online spelletjes waarbij zelfs een verblijf naar Zwitserland te winnen valt.

Wist je dat...

 ... Luzern niet één maar twee overdekte houten bruggen telt?

Het stadsbeeld van Luzern wordt gekenmerkt door de Kapelbrug; een overdekte, middeleeuwse kapelbrug die met de beschilderde panelen tot de oudste overdekte houten bruggen van Europa wordt gerekend. 


Maar wist je dat Luzern niet één maar twee houten bruggen heeft? De Kapelbrug bevindt zich op de plaats waar de rivier Reuss het Vierwoudstrekenmeer verlaat, de tweede houten brug - de Spreuerbrücke - overbrugt de Reuss iets verder stroomafwaarts. Oorspronkelijk telde de stad zelfs drie overdekte houten bruggen. Verken Luzern virtueel en kom alles te weten over de drie bruggen.

... Basel een must is voor liefhebbers van moderne architectuur en cultuur?

Basel is een van de belangrijkste centra voor hedendaagse architectuur in Europa. De stad telt gebouwen van maar liefst 9 architecten die de prestigieuze Pritzkerprijs hebben gewonnen, waaronder Frank Gehry, Tadao Ando en Herzog en de Meuron. 


Bovendien verlenen bijna 40 musea de universiteitsstad de hoogste museumdichtheid van Zwitserland. Internationaal bekende musea, zoals het Kunstmuseum Basel, het museum Tinguely en de Fondation Beyeler zijn er gehuisvest.

... Zwitserland ook stranden en eilanden kent?

Meer dan 7000 meren en 65.000 kilometer stromend water illustreren de ongelooflijke en waardevolle waterrijkdom van Zwitserland. Het zal misschien verbazen, maar Zwitserland heeft ook zandstranden en eilanden. 


Het schone water maakt de meren perfect voor allerlei watersporten. Er zijn zandstranden op plaatsen als Lido di Lugano, Strandbad Wollishof Zürich, Nyon Plage, Genève Plage, Avenches en Thun. Van de zeven eilanden die Zwitserland rijk is, zijn de Isole di Brissago, St. Petersinsel en île d'Ogoz in Le Bry de meest bekende.

... Corippo de kleinste Zwitserse gemeente is?

Met zijn twaalf inwoners is het plaatsje Corippo in het kanton Ticino de Zwitserse gemeente met het minst aantal inwoners. Het schilderachtige Corippo ligt in het prachtige Verzascadal. De vallei is vernoemd naar de turqouise rivier Verzasca die door het rotsachtige landschap stroomt.De schitterende vallei met vele watervallen, steile hellingen en typische rustici - traditionele huizen uit natuursteen - verkennen geoefende wandelaars het best via de Via Alta Verzasca, een meerdaagse huttentocht. Mountainbikers opteren voor de Alta Verzasca Bike-route, een 9 km lang geaccidenteerd tracé van het pittoreske dorpje Brione naar de verborgen parel Sonogno.

... de Rijn op 2344 m hoogte in de Zwitserse Alpen ontspringt?


De Rijn vindt zijn oorsprong in de Tomasee nabij de Oberalppas in het kanton Graubünden. Vanuit het bergmeer gelegen op 2344 m stroomt de Vorderrhein (Voor-Rijn) tot aan de Rheinschlucht (Rijnkloof) tussen Illanz en Reichenau. 


Een wandeling naar de bron van de Rijn loont de moeite. Het startpunt van de tocht is makkelijk bereikbaar. Vanuit de bergdorpjes Disentis of Sedrun neem je het rode treintje van de Rhätische Bahn naar de Oberalppas, vanwaar een gemarkeerde wandelroute vertrekt die in anderhalf uur naar het meer onder de Piz Badus leidt. De tocht is middelzwaar; reken op een kleine vier uur stappen.

... het steilste traject van de iconische gele postbus een hellingsgraad van 28% heeft?

Inderdaad, de Zwitserse iconische gele postbus (PostAuto) vervoert post. En reizigers. Tot in de verste uithoeken van het land en over kronkelige alpenpassen met haarspeldbochten. Een uniek regionaal vervoermiddel en een onmisbaar onderdeel van het openbaar vervoer ten dienste van de lokale bevolking en toeristen, ‘s zomers en ‘s winters. 


Een van de meest spectaculaire routes leidt vanuit het dorpje Reichenbach im Kandertal naar de Griesalp. Met een hellingsgraad van maar liefst 28% is het de steilste postbusroute. Verder biedt het traject indrukwekkende uitzichten. Tegen de machtige achtergrond van de Blüemlisalphorn ligt Griesalp, die al tot het UNESCO-werelderfgoed in de Zwitserse Alpen Jungfrau-Aletsch behoort.

... Zwitserland een koningin heeft?

De trotse vaches d'Hérens of Eringer koeien laten graag zien wie de baas van de kudde is. Deze 600 kilogram zware dieren bepalen met indrukwekkende gevechten de hiërarchie binnen de kudde. Aan het begin van de zomer, als ze net naar de alpenweiden zijn gebracht, vechten ze tegen elkaar tijdens de 'combat des reines' om de titel 'koningin van de kudde'. 


En zelfs als ze hun natuurlijke instincten volgen en vechten met kopstootjes en hoorns, eindigt het gevecht meestal zonder ernstige verwondingen! Bijna elke familie in het Val d'Hérens bezit traditiegetrouw deze koeien. Ze zijn de trots van de regio en spelen de hoofdrol in de traditionele koeiengevechten die in verschillende arena's in Wallis worden gehouden. Tijdens de finale in de arena van Aproz, kijken bezoekers en locals onder het genot van raclette en wijn toe hoe de strijd van de koninginnen wordt beslist.

Wat denk jij ervan?