Hoe peage betalen in Frankrijk?

Péage betalen kan op verschillende manieren |  | Afbeelding van tomwieden via Pixabay 

In Frankrijk op de autosnelweg moet je tol betalen. Afhankelijk van het tracé zal je meer of minder tol moeten betalen, dit wordt berekend op het aantal gereden kilometers. Ofwel komt u automatisch in een zone met peage, ofwel moet u aan het begin een ticket nemen. Bij het uitrijden van de autoroute moet u dan de peage betalen. Dikwijls ontstaan er bij het uitrijden van een zone met peage tijdens de zomermaanden heel veel files, omdat iedereen moet aanschuiven om te betalen.

Hoe werkt péage?

Er zijn verschillende manieren om in Frankrijk op de autosnelweg je peage te betalen, we zetten ze hieronder allemaal even op een rijtje. Het is een heel gemakkelijk systeem, maar als je het voor de eerste keer doet ben je vaak wat zenuwachtig. Je zal zien dat het helemaal niet nodig is, en dat het betalen van de peage erg vlot gaat. Vooraf goed opletten is zeker de boodschap!

Tolticket nemen aan de automaat

Meestal moet je bij het begin van de autoroute een ticket nemen, dit staat aangeduid met een bord, en soms staat erbij "Prenez le ticket". Vanaf het punt dat je dit ticket genomen hebt begint het systeem bij te houden hoeveel je aan de afrit van de tolweg moet betalen. Er staat duidelijk aangegeven dat je enkel een ticket moet nemen "prenez le ticket", dus je hoeft niets te doen, meestal zit er reeds een ticket klaar uit de machine, dat je gewoon moet aannemen. Als er geen ticket is, dan moet je op de knop duwen, en dan komt er een ticket uit.

Vervolgens kom je aan een automaat dat ticketjes verdeelt, neem gewoon een ticket uit de automaat, en hou het heel goed bij. Op dit etiket wordt bijgehouden hoeveel peage u zal moeten betalen. Verlies het ticket niet, anders betaalt u het maximumbedrag!

Het heeft geen zin om sneller te rijden om minder te moeten betalen, de prijs wordt berekend over de gereden afstand, en voor het soort voertuig.

Betalen van de péage

Wanneer u uiteindelijk de péage zal gaan moeten betalen, aan de afrit van de autoroute, zal er opnieuw een aanduiding zijn. Een groot bord "péage" zal ongeveer 2km op voorhand aanduiden dat u zal moeten betalen. Hou uw betaalkaart of cashgeld, en uw tolticket bij de hand! 

Waarmee betaal je de péage?

Hier is het extra opletten, en vooral buitenlanders laten zich vangen! In Frankrijk is het niet mogelijk om je peage te betalen met bancontact of pinpas. Enkel een Visa of Mastercard is geaccepteerd aan de betaalautomaat! Heb je geen Visa of Mastercard, dan is betalen met cash is trouwens ook mogelijk!

Aan de péage kan je betalen met de kaart, zolang het maar Visa of Mastercard is | Afbeelding van Alina Kuptsova via Pixabay 

Telkens wanneer het bord langs de weg staat dat de péage in aantocht is, leg je best je betaalkaart of je geld reeds klaar, en hou je het ticket dat je eerder uit de automaat hebt gehaald al bij de hand.

Kiezen van een tolpoort

Wanneer je aankomt bij de péage is het altijd even kijken in welke rij je moet gaan staan, maar meestal is het erg gemakkelijk. Vertraag desnoods wat, en kijk eerst goed, want aan een péage is achteruitrijden absoluut verboden. Heb je toch de verkeerde tolpoort gekozen, dan kan je steeds op de knop "Aide" drukken, en dan komt er iemand bij jou.

Elke tolpoort heeft eigen symbolen voor de betaalmethode die er aanvaard wordt, soms is er ook nog steeds een bemande tolpoort waar u ook met alle betaalmiddelen kan betalen.
 • Poort 1: Enkel télépéage (dit is met een speciaal apparaatje, heb je dit niet, blijf er dan weg)
 • Poort 2: Télépéage en bankkaart (ENKEL Visa of Mastercard!)
 • Poort 3: Deze poort is bemand, contant of met bankkaart (ENKEL Visa of Masterrcard!)
 • Poort 4: Télépéage en bankkaart (ENKEL Visa of Mastercard!)
 • Poort 5: Télépéage en bankkaart (ENKEL Visa of Mastercard!)
 • Poort 6: Télépéage en contant (ENKEL muntstukken, geeft geld terug!)
 • Poort 7: Enkel télépéage

Aanschuiven in de rij aan het tolpoortje

Je kan kiezen om aan te schuiven aan de peage, en je betaalt dan de tol contant. Hier maken ook de meeste buitenlanders van gebruik, en aangezien contant betalen ook nog eens langer duurt kan je al bedenken dat je lang moet wachten.

Op de meeste grote "gare de péage" kan je ervoor kiezen om te betalen aan een tolpoortje in plaats van een automaat. In de grote tolpoorten zit er nog steeds effectief iemand achter het loket. Wanneer je voor de eerste keer peage moet betalen kan het handig zijn om hier aan te schuiven. Je leert dan meteen hoe het systeem werkt.


Contant geld

Bij de meeste peage, en dan vooral voor korte afstanden kan je ook met munstukken betalen, je moet de munt gewoon in een mandje gooien, en dan kan je verder rijden. Ook bij de grotere stations kan je een automaat vinden, hier kan je geldstukken instoppen. Bij de bemande tolpoortjes kan je ook steeds met gewoon geld betalen.

Visa of Mastercard

Deze manier is gemakkelijker dan cash, je kan ook kiezen om aan te schuiven aan de bemande tolhokjes, maar ook aan de onbemande. Het systeem  is heel eenvoudig, je geeft geeft aan een bemande tolpoort eerst je tolkaart en dan je bankkaart.  Een code is niet nodig. Je kan ook aan vele bemande tolhuisjes je tol of peage met bankkaart betalen, je geeft deze dan samen met je ticket af aan de bediende.

Opgelet! In Frankrijk kan je geen gewone Belgische of Nederlandse bankkaart gebruiken op de autoroute. Wil je de péage betalen met een bankkaart, dan moet je beschikken over Visa, Mastercard, CB, American Express, GR Total en Eurotraffic, Shell of Esso. Met Bancontact of Pinpas kan je géén péage betalen!

Meestal kan je bij je bank gemakkelijk een Visa kaart aanvragen zonder veel kosten, doe dit bij je eigen bank. Bij het betalen van uw peage op de Franse autoroutes, is het gebruik van een code of handtekening niet nodig.

Liber-t badge

Je kan ook zonder wachttijden gewoon de peage voorbijrijden. Hiervoor heb je een liber-t van bip and go badge nodig. Dit toestel moet je gewoon in je auto leggen, op het dashboard, en het registreert vanzelf telkens je voorbij een tolpoort rijdt. De rekening wordt nadien opgestuurd.


Dit systeem is het snelste omdat je niet moet aanschuiven aan de péage, je kan gewoon doorrijden bij de nieuwe poortjes kan je tegen 30km/u passeren. Het nadeel hiervan is dat je als gebruiker van  een liber-t badge vaak meer moet betalen, naast peage moet je ook de kosten voor het toestel betalen.


Ben je klant bij Carrefour Visa, Touring Wegenhulp, VAB, ANWB kunnen deze liber-t badge wel aanvragen! Je kan deze liber-t badge ook aanvragen bij BipandGo

Fout gekozen

Stel, je hebt fout gekozen, je staat in de verkeerde rij. Probeer dan nooit achteruit te rijden! Hier staan erg zware boetes op! Je kan wel proberen om nog van strook te veranderen, maar wanneer je voor de tolpoort staat is er steeds een knop "appel" of "aide" wanneer je hierop drukt, dan komt er een operator die voor jou de slagboom zal openen! Maak dus niet de fout om achteruit te rijden! Deze persoon zal je een nieuw ticket geven, waarmee je de tol gewoon aan de volgende peage betaalt.

Enkele tips!

 1. Kies een vaste plaats in de wagen voor je betaalkaart en je tolkaart
 2. Neem wat kleingeld mee
 3. Ga trager rijden bij een Gare de péage, zo heb je meer tijd om je tolpoort te kiezen
 4. Let bij een dakkoffer op dat je het juiste tarief hebt (je auto is hoger, je betaalt soms teveel!)

Hoeveel kost je peage?

Je kan op voorhand berekenen hoeveel je péage zal kosten! Je kan ook bij de beheerder van de autoroute je péage berekenen, zodat je een overzicht hebt van de mogelijke kosten.

Hoe kan je naar Zuid-Frankrijk rijden zonder peage?

Peage wordt duurder vanaf 2020

Elk jaar stijgt de prijs van de peage, ook in 2020 zal de prijs van de peage gemiddeld 0.85% stijgen. Kan je goedkoop naar Frankrijk door de peage te vermijden? Peage om door Frankrijk te rijden loopt al snel op tot 80€, voor een heen en terugrit is dat al 160€! 


Wat denk jij ervan?

 1. Hoe gaat die laatste methode dan in zijn werk als je met een bankkaart betaald moet je normaal toch steeds je code ingeven?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Indien je met een Visa-kaart betaalt, steek je de kaart in het apparaat. Na enkele seconden komt de kaart er terug uit. Op je afschrijft zal je het bedrag dan zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoorde vandaag op de radio dat het inderdaad heel interessant is om met een T-badge te betalen. Volgens het artikel hierboven moet je een Carrefour Visakaart hebben. Wat is dat en hoe geraak je daar aan ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. T-badge kane je ook bij VAB verkrijgen blijkbaar.Volgens een radioprogramma deze morgend op de radio.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een vraagje moet je met een kampingcar mer betalen of niet ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Idd ik heb ook een liber T-badge... heel interessant in theorie.. Ik ga de badge voor de tweede keer gebruiken maar ik moet zeggen dat er toch ook minpunten zijn. Zo moet ik bijna altijd de badge uit zijn houder trekken omdat deze niet wordt gedetecteerd en soms moet ik mijn ruit open zetten en wat met de badge zwaaien langs buiten.. Toch wel een kleine ongemak vind ik.. Maar nog altijd beter dan te moeten aanschuiven.Tevens nog een vraag... Ik heb de badge nu dus al 2 jaar.... moet er geen batterij ofzo gewisseld worden of van badge veranderen. Is vorig jaar gebruikt tijdens mijn rit naar Portugal en terug en des jaar hetzelfde...Alvast bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vaak zie je bij de peage dat er een promo actie is daar kan je op op vertoon van een Visa pas gelijk de T badge meenemen. Je plak de T-badge op de voorruit. Je neemt de eerstvolgende afslag je gaat rustig door de slagboom en nu registreerd hij je eigen T-badge. Als je nu weer de tolweg opgaat geeft de T-badge een piepje en de rest gaat vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja idd zo werkt het..... Maar werkt het ding met batterijen ofzo want ik moest nogal dikwijls bijna tegen de slagboom rijden eer mijn badge werd herkend... en dan moest ik zelfs de badge uit de houder halen en er buiten de auto mee zwaaien....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gewoon je peage betalen gaat natuurlijk ook nog, dan moet je niet met je badge van liber-t staan zwaaien als een gek!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Peage betalen gaat vrij gemakkelijk, als je zo geen kaart hebt kan je ook nog gewoon betalen, geen enkel probleem! Probeer niet om te rijden voor de peage, want je geeft het uit aan extra brandstof!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sommigen proberen de peage te vermijden door om te rijden langs een andere weg, DOM! Je verstookt er enkel uw benzine mee! De prijs is zodanig berekent dat al wie omrijdt evenveel of meer kwijt is aan benzine en tijd! Als je op peage wegen rijdt zijn die zeer goed onderhouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. dit staat op de site van VAB \" de batterij gaat gemiddeld 4 tot 6 jaar meegaat. De staat van de batterij kan in alle servicepunten van Sanef worden geraadpleegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kan je 2 keer na elkaar met dezelfde Visa-kaart betalen? Als je bijvoorbeeld met twee auto's samen rijdt?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Natuurlijk kan je 2x na mekaar betalen.Zolang je het saldo van je Visa-kaart niet overschreidt, is er geen probleem.Ik heb wel een hekel aan mensen die cash betalen. Meestal duurt het veel langer, men wil pasmunt geven of men moet geld terugkrijgen en eerst nazien of het klopt.BETAAL MET EEN KAART EN VERMINDER DE FILES.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dit apparaatje heb ik, en werkt zeer goed, maar bestaat het ook voor de Italiaanse-autowegen, zo ja, waar kun je dit aanschaffen ?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Op tolwegen rijden heeft enkel als voordeel dat het sneller gaat en dat het minder frustraties opwekt van traag verkeer.Voor de rest: verbruik ik een pak meer op die tolwegen omdat ik sneller rij, betaal ik een pak meer als ik tank, wekt het aanschuiven aan de terminals om te MOGEN betalen frustraties op.Voor mij is het zijn prijs niet waard en daarom rij ik al jaren 's nachts over de routes nationales naar het zuiden.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Zeker een mastercard of een visa aanvragen, aanschuiven aan de loketten waar je het logo van een bankkaart ziet staan, in de automaat steken en klaar! Je hebt zelfs geen code nodig!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. NeeltjeWij hebben ook een liber-t-apparaatje, heel simpel aan te vragen bij de belgische wegenwacht,heel snel in huis, afschrijvingen gaan automatisch, nooit meer in de rij bij de peage,mijn zoons vonden het fantastisch, dat ik dit had ontdekt!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja, Peage is wel iets goed, de snelwegen zijn perfect onderhouden, en je raakt zeer snel van A naar B, maar de gewone weg zonder peage heeft ook zijn voordeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Bedankt voor jullie reacties! Peage is een noodzakelijk kwaad. De wegen waarvoor je moet betalen zijn wel perfect onderhouden zoals jullie zeggen. Wanneer je kiest voor de tolvrije wegen ben je trager en veel langer onder weg, maar kan je meer genieten van het landschap. Elke route heeft zijn voordeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. wij zijn ook naar frankrijk geweest,en konden gewoon met onze belgische bancontact betalen(moesten geen code ingeven)hoe veilig is dan nog zo een betaalkaart?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dan heeft u allicht betaalt met uw Visa of Mastercard, normale Franse peage is NIET betaalbaar met een bancontact!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Als je 's nachts rijd op de nationale wegen, is dat niet te gevaarlijk vanwege dat er nergens lichten zijn ?

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Waar heb je dit exact gevonden?Welke site

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ik betaal altijd mijn peage met Mastercard, nog nooit geen miserie gehad. Contant betalen is ook mogelijk, maar duurt veel langer en is meestal nog miserie bij ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. De wegmarkeringen in frankrijk zijn veel beter dan bij ons, dus dit hoeft zeker geen probleem te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ik betaal de laatste tijd terug mijn peage met contant geld. Aangezien iedereen nu met de kaart wil betalen is er plaats genoeg aan de tolpoortjes waar je contant kan betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 28. In frankrijk word op dit moment gewerkt aan de peage om de wagens die met liber-t- rijden sneller door de peage kunnen. Je kunt dan met 30km door de peage rijden..

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Klopt het dat je vanaf 1 mei 2012 in Frankrijk alleen nog maar met kaart kan betalen?dus niet meer casch?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Volgens onze informatie klopt dit niet, maar het is wel handig om je peage te betalen met de betaalkaart. Dit is sneller, en eenvoudiger. Let wel op dat je bankkaart een Visa of Mastercard is, Bancontact of een Pin pas zijn geen geldige betaalmiddelen aan de peage!

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Waar kun je zo'n liber-t badge kopen en wat zijn de kosten?

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Een liber-t badge om sneller je peage te betalen kan je meestal verkrijgen bij Touring of de meeste pechverhelpingsdiensten. Ofwel kan je ook je peage betalen met een Visa of Mastercard.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hoe kan je de liber-t badge terug opzeggen?Is het ook aangeraden als je maar 1 keer naar het zuiden wilt rijden?Krijg je de badgehouder nadien makkelijk ook weer van de ruit?

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Nog enkele vragen aan de liber-t badge gebruikers:- Is het ook handig als je maar éénmalig naar het zuiden reist?- Hoe kan je dit weer stopzetten (opzeg )?- Gaat de badgehouder er ook weer makkelijk af nadien?- En kan je deze badge gebruiken voor alle snelwegen? (bvb een badge bij APRR gekocht kan je daarmee ook bij ASF wegen betalen?)Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Betalen met een DKV tankkaart is ook mogelijk, werkt hetzelfde als een VISA of Mastercard.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Kan er ook betaald worden met een Prepaid Mastercard ?

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Wij betalen in ieder geval de tol in Frankrijk nooit meer met de creditcard, sinds daar een keer 110 euro van werd afgeschreven ipv het normale tarief.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. OMrijden is altijd duurder...dat is logisch. Soms zijn er toch alternatieve routes zonder tol.Ik heb er zelf ook weer één gevonden, en dan rij ik niet om maar rij zelfs korter. Alleen is de maximum snelheid iets lager op die weg en doe ik er ongeveer 12 minuten langer over...maar ja scheelt mij 14 euro op de heenreis ...en bij de tol sta ik misschien ook wel 10 minuten te wachten

  BeantwoordenVerwijderen
 39. LOL. Niet per ongeluk de tolpoort met het grote 'vijfhoek' symbool genomen? Deze is speciaal voor de duurste categorie voertuigen. Als touringcarchauffeur heb ik menig hollander met de auto door 'ons' poortje zien rijden.. Dat zou de 110€ kunnen verklaren. Die poorten kennen nl maar één tarief

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Kan men met een dakkoffer door een liberty t poort? Of zijn daar beperkingen?

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Mij gaf de kassier 'per ongeluk' 10 euro te weinig terug. Midden in de nacht en donker telde ik niet meteen mijn geld na. Gelukkig wist ik het loketnummer nog en ben teruggelopen, waar de kassier zich wild schrok en mij maar al te graag het geld gaf om geen ophef te maken. Ik zag nog net hoe hij de volgende buitenlander zijn creditcard teruggaf die niet zou werken. En dus werd er cash alsnog gedokt.Mijn advies: betaal met papiergeld, check het bedrag en tel ter plaatse het wisselgeld na.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Liber-T kun je ook als buitenlander kopen bijvoorbeeld bij Sanef (bipandgo.com, met automatische afschrijving van je Nederlandse bankrekening) en APRR (telepeagepourtous.fr, afschrijving dmv Visa of Mastercard). Alle aanbieders hebben dezelfde tarieven en je kunt de Liber-T overal in Frankrijk gebruiken (gelukkig maar, anders moest je een heel arsenaal aan tokens erop na houden). Kies het abonnement waar je niets betaalt als je 'm niet gebruikt, en 1,60 per maand betaalt voor de maanden dat je 'm wel gebruikt. Eenmalige opstartkosten zijn 10 euro en opsturen kost 8 à 10 euro, ik had 'm na 3 dagen in huis. Errug handig, want als je 'm niet gebruikt kost 'ie verder niks.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Hoe en waar kan je een nieuwe creditcard activeren voor je Tolpoort Badge. Die van mij is via de APRR aangeschaft

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Wij betalen onze peage altijd met contant geld, wel is het nodig dat je soms gepast geld moet betalen, maar meestal is dit geen enkel probleem!

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Peage contant betalen? Dan sta je toch lang aan te schuiven!? Wij betalen de peage altijd met Visa, kaartje erin en klaar...

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Belgie naar Parijs,peage betaald met bankcontact maestro.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. \"ik heb een hekel aan....\" amaai zeg, verdraagzaam persoon, mag iedereen nog steeds zelf kiezen hoe hij betaald of is alles al aangepast aan de eisen van zo'n personen als hierboven?

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Is het niet makkelijk om de badge achter de spiegel te plaatsen op de voorruit...

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Kun je bij elke tolweg in Frankrijk met Creditcard betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Hoe controleren ze eigenlijk als je je geld in een mandje moet gooien? Op gewicht?

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Hoe moet je deelname opzeggen?En wat moet je dan vervolgens met de badge doen?

  BeantwoordenVerwijderen
 52. heb de T-card ook besteld; is duidelijk, als je hem niet gebruikt moet je ook niets betalen. Als je hem volgend jaar terug wil gebruiken kan dit zomaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 53. als buitenlander kan men wel een liber T badge bekomen, zelf heb ik er een gratis gekregen, bovendien zonder een bijdrage qua abonnement, met een korting op het traject van de A28

  BeantwoordenVerwijderen
 54. In het Noorden van Frankrijk wordt de American Express kredietkaart wel aanvaard maar eens voor bij Lyon wordt deze kaart niet meer aanvaard.....

  BeantwoordenVerwijderen
 55. ja inderdaad plaatsen achter de spiegel zoals wordt aanbevolen en dan heb je geen problemen. Eerste maal gebruikt vorige maand en ben helemaal fan, zo gemakkelijk en snel dat het gaat. Op de website van Touring vaind je de voorlopig goedkoopste formule.

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Inderdaad, sinds dit jaar wordt bij veel tolpoorten de American Express kaart niet meer geaccepteerd. Onder meer op de routes naar de wintersportgebieden :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Volgens de AVW gaat er wel 10€ van je rekening als je de pas 12 maanden niet hebt gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Ik zag de vraag hier al voorbijkomen, maar zie het antwoord niet, kan je zo een liber-t badge ook gebruiken als je met een dakkoffer rijdt? Ik las ergens dat je maar 2 m hoog mag zijn, inclusief dakkoffer is onze auto 2,02 m hoog...

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Ik betaal overal met maestro in Frankrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Ik snap niet waarom er nog mensen zijn die cash betalen, er is niets gemakkelijker dan Visa, ticket erin, kaartje erin en betaald. Je moet zelfs geen code ingeven. Bij de cash staat er altijd ook een immense rij...

  BeantwoordenVerwijderen
 61. Men heeft mij 2x hetzelfde bedrag € 5,40 afgeboekt op 2 verschillende data en tijdstippen. 25 augustus om 12.43 uur en op 26 augustus om 9.49 uur. Dit kan toch niet. De 1e is goed, dat klopt, maar de tweede kan niet. Hoe nu verder?

  BeantwoordenVerwijderen