Het kasteel van Versailles bezoeken

Het imposante voorplein van het kasteel van Versailles | (c) Koen Goossens
Het imposante voorplein van het kasteel van Versailles | (c) Koen Goossens

Wanneer je in de buurt van Parijs bent kan je bijna niet anders dan een bezoek te brengen aan één van de meest bekende kastelen, het kasteel van Versailles. Het is één van de grootste kastelen ter wereld, en behoorde toe aan Lodewijk de XIV. Hij bouwde het kasteel van Versailles uit tot hét grootste, hét prachtigste, en waarschijnlijk ook hét duurste ter wereld. Na het bezoek aan het kasteel, mag een wandeling door de tuinen zeker niet ontbreken, want die zijn minstens even mooi!

Het kasteel van Versailles bezoeken

Het kasteel van Versailles is écht de moeite waard om te bezoeken. Met enkele simpele tips maak je je bezoek een pak aangenamer, én ook wat goedkoper. Het is vooral belangrijk dat wanneer je het kasteel wil gaan bezoeken je voorbereid bent. Beslis je op het laagste moment op de dag zelf om het kasteel van Versailles te bezoeken, wees dan voorbereid op een lange wachtrij! En als je écht alles wil zien, dan ga je best 2 dagen, één dagje om rustig te wandelen doorheen de tuinen en parken, en één dag voor het kasteel.

Je bezoek aan het Versailles plannen begint online

Maandag is het kasteel van Versailles gesloten!

Let goed op, je zal het niet verwachten, maar op maandag is het paleis van Versailles gesloten! Ook tijdens het hoogseizoen. De tuinen zelf zijn wel te bezichtigen die dag.

Toegangstickets voor Versailles kopen

Aangezien Versailles één van de meest druk bezochte toeristische attracties is in Europa, sta je letterlijk met honderden anderen te wachten aan de ingang van het kasteel.  Het hele binnenplein is werkelijk vol met wachtende mensen. Een groot contrast met de foto's in de reisgidsen. Een goede tip hierbij is om zo vroeg mogelijk aan het kasteel te wachten. De wachtrijen lopen immers snel op, vooral wanneer de tourbussen aankomen met horden toeristen. Beslis je in de loop van de dag zelf om Versailles te bezoeken, dan ben je zeker dat je uren moet aanschuiven in de rij op het binnenplein.


Tickets Versailles kopen aan de kassa

Aangekomen op het binnenplein van het kasteel moet je éérst naar de "biljetterie" je ticket aanschaffen. Dit gebouwtje kan je vinden aan de linkerkant op het binnenplein. Je moet je kaartje kopen aan de linkerkant van  het binnenplein, en dan langs de rechterkant in de rij gaan staan. Omdat ook grote groepen aankomen wordt de wachtrij heel snel langer. Ga niet éérst in de rij staan, en dan een kaartje kopen! Laat je niet ontmoedigen als het een zeer lange rij is om het kasteel te bezoeken. De toegangscontrole gaat vrij snel vooruit, dus het zal vrij snel aan jouw beurt zijn.

Tickets Versailles kopen online, als je niet in de rij wil staan!

Een andere mogelijkheid die je wachttijd zeer sterk zal verkorten, is een tickets kopen voor Versailles online. Dit kan je doen met je smartphone, want je kan ofwel je afgeprint ticket meenemen, ofwel je reserveringsnummer doorgeven aan de toegangspoort. Dit reserverinsnummer krijg je ook toegestuurd via e-mail, maar je kan het ook gewoon noteren.

Bij het aankomen op het domein van Versailles mag je dan meteen aanschuiven in de rij. Bij het binnenkomen in het kasteel, waar men de tickets vraagt, geef je dan je reserveringsnummer af. Zij controleren dit in de computer, en dan kan je zonder problemen binnen.

Geen zin om in de rij te staan, boek zeker je ticket online | (c) Koen Goossens
Geen zin om in de rij te staan, boek zeker je ticket online | (c) Koen Goossens

Je kan ook kiezen voor een ticket met prioriteit, deze tickets dien je op voorhand te reserveren, en zijn enkel geldig op het tijdstip dat op je ticket staat. Maar, je bent gegarandeerd zonder wachttijd binnen.

Installeer de Palace of Versailles app

Wil je graag een rondleiding doorheen het kasteel of de tuinen, dan kan je kiezen voor een audiogids, maar je kan ook gebruik maken van de interactieve Palace of Versailles app voor Android of de Palace ov Versailles app voor iPhone, deze Palace of Versailles app  Bevat een  audioguide tour van het paleis, de tuinen, de trianon tuinen, de vertrekken van Marie Antoinette. De app heeft ook een interactieve kaart, die je over het volledige domein de weg toont.

Indrukwekkende tuinen en kasteel

Als je het kasteel wil bezoeken heb je eigenlijk bijna een volledige dag nodig om alles nauwgezet te bekijken. Een halve dag voor het kasteel zelf, en een halve dag voor de tuinen. Je kan voor het kasteel en de tuinen een combiticket kopen. Het combiticket is goedkoper dan apart een ticket te kopen voor de tuinen van Versailles, en een ticket apart voor het kasteel. Maar... wie een beetje slim is komt straks te weten hoe je gratis de tuinen van het kasteel kan bezoeken!


Het kasteel van Versailles bezoeken 

Je moet je kaartje kopen aan de linkerkant van  het binnenplein, en dan langs de rechterkant in de rij gaan staan. Op het centrale plein, aangezien het kasteel van Versailles een echte toeristische trekpleister is past jammer genoeg iedereen deze tactiek toe om een kaartje te bemachtigen, waardoor het steeds vroeger aanschuiven wordt. Laat je niet ontmoedigen als het een zeer lange rij is om het kasteel te bezoeken. De toegangscontrole gaat vrij snel vooruit, dus het zal vrij snel aan jouw beurt zijn.

Prachtig binnenplein volledig met marmer en bladgoud | (c) Koen Goossens
Prachtig binnenplein volledig met marmer en bladgoud | (c) Koen Goossens

Een andere mogelijkheid die je wachttijd zeer sterk zal verkorten, is een tickets kopen voor Versailles online. Dit kan je doen met je smartphone, want je kan ofwel je afgeprint ticket meenemen, ofwel je reserveringsnummer doorgeven aan de toegangspoort. Dit reserverinsnummer krijg je ook toegestuurd via e-mail, maar je kan het ook gewoon noteren.

Bij het aankomen op het domein van Versailles mag je dan meteen aanschuiven in de rij. Bij het binnenkomen in het kasteel, waar men de tickets vraagt, geef je dan je reserveringsnummer af. Zij controleren dit in de computer, en dan kan je zonder problemen binnen.

De spiegelzaal


De spiegelzaal in het paleis van Versailles is ongetwijfeld de bekendste ruimte. Het is hier altijd druk, en terecht. In deze zaal werd letterlijk geschiedenis geschreven.

De spiegelzaal in Versailles, hier werd letterlijk en figuurlijk geschiedenis geschreven | (c) Koen Goossens
De spiegelzaal in Versailles, hier werd letterlijk en figuurlijk geschiedenis geschreven | (c) Koen Goossens

Op 18 januari 1871 werd het Duitse keizerrijk hier uitgeroepen, na een Franse nederlaag tijdens de Frans-Duitse oorlog. Op 28 juni 1919 werd hier het Verdrag Van Versailles getekend, waarin Duitsland formeel de overgave tekende na de Tweede Wereldoorlog.

Het Appartement van de koning

Le Grand Appartement du Roi... Deze vertrekken waren de privévertrekken van de koning en de koningin. Alle vertrekken werden genoemd naar de planteten. Daarom worden zij ook wel eens de plantetenzalen genoemd. Toch is deze naam niet correct, want de "Salon Diana" verwijst niet naar een planeet.

De Gallerij der veldslagen

Omdar er tijdens de bouw van Versailles kosten nog moeite werden gespaard om de grandeur van de Franse koningen in de verf te zetten werden er verschillende ruimtes beschilderd met prachtige taferelen van de verschillende veldslagen die door het roemrijke Frankrijk werden gewonnen.

Prachtige muur en wandschilderingen | (c) Koen Goossens
Prachtige muur en wandschilderingen | (c) Koen Goossens

Audioguide en apps

In het kasteel zijn gratis audiogidsen te verkrijgen voor iedereen vanaf 8 jaar, jammer genoeg zijn de gidsen niet verkrijgbaar in het Nederlands, en  moet je tevreden zijn met een rondleiding in het Engels.

Vanaf nu zijn er ook een aantal handige én gratis apps over Versailles te verkrijgen voor je smartphone, zo is er een app voor een audiogids, maar ook een interactieve rondleiding doorheen het kasteel en de tuinen. Deze apps zijn zeker de moeite waard om te downloaden wanneer u een bezoek plant aan het kasteel.

Bezoek aan de tuinen van Versailles

De tuinen van Versailles spreken tot de verbeelding, de enorme lanen met strak afgelijnde struiken en bomen, vergezeld van massa's fonteinen en kleurrijke bloemen. Werkelijk prachtig. Je kan er echt een dag in rondwandelen voordat je alles gezien hebt wat er te zien valt. Vooral in de zomermaanden bij goed weer is het werkelijk een pracht voor het oog. Dit mag zeker niet ontbreken tijdens je bezoek.

Indrukwekkend grote tuinen met vijvers, fonteinen en kanalen | (c) Koen Goossens
Indrukwekkend grote tuinen met vijvers, fonteinen en kanalen | (c) Koen Goossens

De tuinen en het park van Versailles zijn  gratis open! Hou rekening met de sluitingsdag!

Het allerbelangrijkste is om te weten dat er een wekelijkse sluitingsdag is. Veel toeristen (wij inclusief) wisten niet dat er een sluitingsdag is. Het kasteel van Versailles is altijd gesloten op maandag! Laat je niet verrassen, dit is ook in het hoogseizoen zo! Wij kwamen dus op maandag een kijkje nemen, en stonden voor een gesloten deur, maar... het park van Versailles is wel alle dagen open dus wij konden rustig een kijkje nemen en genieten van de prachtige tuinen! Op andere dagen, wanneer het kasteel geopend is kan je hier over de koppen lopen, maar op maandag is het erg rustig.

Imposante fonteinen staan overal in het park | (c) Koen Goossens
Imposante fonteinen staan overal in het park | (c) Koen Goossens

Op maandag is het niet mogelijk het kasteel te bezoeken, want het is gesloten. Maar dit geeft je wel een unieke kans om gratis, en zonder veel andere toeristen de tuinen van Versailles te bezoeken. Op andere dagen zijn de tuinen van het kasteel vooral in het hoogseizoen betalend, en worden ze overrompeld door duizenden anderen. Tijdens het hoogseizoen worden in de tuinen met de fonteinen en muziek shows opgevoerd, waarvoor u soms extra moet bijbetalen (tot wel 13€ bovenop de toegangsprijs van het kasteel). Op maandag is dit nooit het geval, waardoor u zeker bent dat de toegang gratis is.

Op maandag kan je gerust de hele tuin rondlopen, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen, of te zoeken naar een bankje om te genieten van het uitzicht. Enkel de fonteinen werken niet, en een paar kleinere fonteinen zijn niet toegankelijk. Toch loont het ook om op maandag een bezoek te brengen aan Versailles, wanneer het eigenlijke kasteel zelf gesloten is.

De orangerie van het kasteel van Versailles | (c) Koen Goossens
De orangerie van het kasteel van Versailles | (c) Koen Goossens

De grote horde toeristen blijft immers weg. Dit geeft jou de uitgelezen kans om op je eigen tempo rustig te wandelen doorheen de tuinen van het kasteel, die immers zelf reeds een echte trekpleister zijn. Op maandag is het er zo rustig dat het eigenlijk aangenamer is om op die dag de tuinen te gaan bezoeken. Op de andere dagen zijn wel alle fonteinen in werking, maar door de overweldigende massa toeristen kan je niet genieten van de sfeer in het park.

De fonteinen

De tuinen van Versailles staan bekend om hun enorme fonteinen, maar meestal zijn de grootste niet in werking. Deze fonteinen werken wel op speciale fonteinshow dagen. Meestal in het weekend tijdens het hoogseizoen. Toegang tot de tuinen van het kasteel is dan wel betalend.

Bereikbaarheid Versailles

Versailles met de auto

Versailles is vlot te bereiken met de auto, parkeerplaats is geen probleem, want je kan parkeren op de Place d' Armes, recht voor de ingang van het kasteel van Versailles. Helaas is de parking wel betalend.

Versailles met de trein

Vanuit Parijs kan je met de trein vlot naar het station Versailles Château Rive Gauche, dit station is het meest dichtbij. Hier kan je vlot te voet naar het kasteel.

Extra info

Meer informatie over het kasteel van Versailles of de officiële site van het kasteel van Versailles.
Download een plattegrond van het kasteel en tuinen van Versailles of bekijk de interactieve kaart.

Toegangsprijzen 

Enkel kasteel: 15€ (13€ bij vermindering)
Tuinen + kasteel 18€ (25€ op dagen met Jardins Musicaux)
Op maandag zijn de tuinen steeds gratis (maar de fonteinen werken dan niet)
Op maandag is het kasteel van Versailles gesloten, de tuinen zijn wel open.


Wat denk jij ervan?

 1. Volgens ons zijn de tuinen meestal gratis en kun je via de rechter poort gewoon doorlopen. Over een combiticket kan ik niet vinden en de link naar de online ticket verkoop werkt niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De tuinen zijn niet altijd gratis, maar op zondag wel. Maar dan is het Kasteel van Versailles zelf ook gesloten. De tuinen zijn dan gratis toegankelijk, maar de fonteinen werken dan niet. Dit is althans zo in het hoogseizoen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze info is niet correct, het kasteel is gesloten op maandag!

   Verwijderen