Zonder peage door Frankrijk rijden

Péage, een noodzakelijk kwaad onderweg door Frankrijk | Afbeelding van tomwieden via Pixabay 

Elk jaar stijgt de prijs van de peage, ook in 2020 zal de prijs van de peage gemiddeld 0.85% stijgen. Kan je goedkoop naar Frankrijk door de peage te vermijden? Peage om door Frankrijk te rijden loopt al snel op tot 80€, voor een heen en terugrit is dat al 160€! Je kan omrijden om peage te ontwijken, maar soms is het goedkoper om het niet te doen. In een groot land als Frankrijk ben je immers veel langer onderweg. Langs de andere kant... omrijden langs kleine wegen om de peage te vermijden heeft ook voordelen...

Iets anders?

Je wil reizen zonder veel peage te betalen, dat kan zeker. En waarom ook niet eens van de tocht zelf de reis maken? Je komt langs je route veel leuke stopplaatsen tegen. Soms bekend, soms heeft nog niemand ervan gehoord. Maar toch zijn ze stuk vor stuk de moeite om je tijd ervoor te nemen om eens te stoppen. Vergeet de tolwegen langs de autosnelweg, en gebruik de vele Routes Nationales en Route Departementales. Je zal zien dat je verrast zal worden!

Wel of geen peage?

Je doet er al langer over om rond peage te rijden of een route zonder peage uit te stippelen. Je kan wel via een alternatieve weg rijden door Frankrijk om zo de peage te omzeilen, de meeste Route National wegen hebben geen tol, maar ze zijn wel trager om te rijden. Ze passeren door kleine en grote dorpjes, langs ontelbare rotondes en kleine hotelletjes uit vervlogen tijden...

De tolwegen zijn wel goed onderhouden in Frankrijk, en je kan er dan ook goed op doorrijden. Het loont soms niet om een peage te omzeilen, wanneer je er langer over doet, en meer brandstof zal verrijden, of in het ergste geval verkeerd zal rijden. Een ander probleem is dat de vroegere Route Nationales omgevormd werden tot trage wegen, doorheen dorpskernen en met veel ronde punten. Hierdoor is het voor de snelle reizigers interessant om toch te kiezen voor de autoroute.

Naar Zuid-Frankrijk met minder péage

Om naar Zuid-Frankrijk te rijden zijn er drie mogelijke routes, de twee route door België en Frankrijk, en de derde route België - Luxemburg - Frankrijk, met een korte tussenstop in Luxemburg. Beide duren de routes ongeveer even lang om te rijden. Maar een belangrijk verschil is dat je bij de route door Luxemburg €54,60 péage betaalt, en bij de route door België liefst €81,30! Een verschil van €26,70!

Wanneer je dus heen én terug doorheen Frankrijk rijdt via Luxemburg, dan betaal je €54,30 minder aan péage! Een groot prijsverschil! Terwijl de verschillen in reistijd verwaarwaarloosbaar zijn.

Langs Luxemburg is goedkoper

Dé goedkoopste route om doorheen Frankrijk te rijden is via Luxemburg, en niet alleen omdat je daar dan ook nog goedkoper kan tanken, maar omdat je zo een heel stuk van de tolweg kan omzeilen. In België en Luxemburg is er namelijk geen tolheffing voor auto's, en zo kan je een stuk van de Franse autoroute omzeilen, en dus zonder péage een flink stuk doorrijden.

Volg je de route naar Frankrijk langs Luxemburg? Vergeet dan niet te tanken! | Photo by Zakaria Zayane on Unsplash

Tanken in Luxemburg!

Vergeet niet te tanken in Luxemburg, de brandstof is er aanzienlijk goedkoper, maar in 2020 zal deze iets duurder worden! Met de Mappy routeplanner kan je de tolwegen in Frankrijk omzeilen. Op deze manier zal je veel meer Frankrijk zien maar je bent wel een stuk langer onderweg. Op een tocht zonder autosnelweg moet je rekening houden dat je twee dagen verliest. In ruil daarvoor reis je wel een stuk mooier, en kan je ook genieten van een stuk Frankrijk onderweg.

Route Nationale, géén péage betalen

Wanneer je naar Zuid-Frankrijk wil rijden kan je een omweg berekenen zonder peage langs Luxemburg. Wanneer je deze route rijdt, kan je de drukke tolwegen langs Parijs vermijden, en hoef je geen peage te betalen. Als extraatje passeer je langs Luxemburg, waar je ook voordelig kan tanken. De afstand is wel iets langer, maar het verschil in kilometers betaalt zich terug omdat je er goedkopere brandstof kan tanken. Ook kan je op die manier rechtstreeks naar Lyon rijden langsheen een weg waar er geen peage is. Deze route is ook een heel stuk rustiger om te rijden, er is véél minder verkeer op deze weg, wat zorgt dat dit een erg aangename route is.

Heb je interesse om volledig tolvrij door Frankrijk te rijden, dan kan je onderweg ook tot rust komen en heel wat bezienswaardigheden ontdekken. Neem de Route Nationale 7, de oude Autoroute des Vacances, en geniet van al het mooie wat Frankrijk te bieden heeft. Volledig zonder peage, en een uitgelezen kans om met een roadtrip het echte Frankrijk te ontdekken!

Het beste van de twee

Hou er wel steeds rekening mee dat wanneer je naar Zuid-Frankrijk of naar Spanje en Portugal wil reizen, je toch steeds een stuk tolwegen moet gebruiken. Maar vertrekkende vanuit België of Nederland kan het wel steeds interessant zijn om te rijden via de route Luxemburg - Nancy - Lyon. Deze weg bevat nog steeds tolwegen, maar deze route is voor een gezinswagen €40 goedkoper dan de route langs Rijsel. Zo kan je ook in Frankrijk heel wat besparen door steeds de beste route te kiezen.

Berekening kostprijs tol

Alle informatie over de Franse tolwegen, en hoeveel peage je precies moet betalen kan je terugvinden op de website van de Autoroute hier kan je een mooi overzicht vinden van alle prijzen en tarieven, ook wanneer je met een caravan of een motorhome rijdt. Er bestaat ook een andere manier om te besparen op peage door slim om te gaan met op en afritten op de autoroutes.

Peage wordt ook nog eens duurder in 2020

Na enkele jaren van stabiele prijzen aan de Franse tolwegen werd in september 2016 beslist dat de tol op de Franse autoroutes de komende jaren terug mag stijgen met gemiddeld 0.5% per jaar. De meerinkomsten van deze extra heffing zal gebruikt worden voor grootschalige infrastructuurwerken ter verbetering van de snelwegen. Je tocht door Frankrijk zal dus elk jaar opnieuw duurder worden. De prijsstijging voor 2018 was gemiddeld 0,87 tot zelfs 2,04 %, maar in 2019 wordt er nog een schepje bovenop gedaan en stijgt de peage met 1.86% je reis zal dus terug een stukje duurder worden... Opnieuw een reden om de péage te omzeilen! Ook in 2020 zal de prijs van de peage opnieuw met 0,85% stijgen.


Wat denk jij ervan?

 1. Je kan omrijden voor de peage, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je evenveel zal betalen aan brandstof als peage. Je zal ook later op je bestemming zijn, maar je hebt in ruil daarvoor wel een mooi stuk Frankrijk gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je rap in het zuiden wil zijn, betaal dan gewoon die payage. De omweg is de extra tijd en miserie zeker niet waard! De wegen zijn in ruil voor de tol wel goed onderhouden, dus ik rij er in elk geval niet voor om! Zit al lang genoeg in de auto!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Omrijden voor de tolwegen kan zeker! Ik heb via de route nationale 7 volledig naar het zuiden gereden en allemaal zonder tol! Volledig tolvrij rijden is wel moelijk, maar het is wel mogelijk om alle peage te vermijden! Je kan zo veel meer zien van Frankrijk, maar je doet er wel veel langer over!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rond de peage rijden om zo te vermijden dat je ze moet betalen wordt zeker gedaan. Probleem is wel dat je veel langer onderweg zal zijn, en eigenlijk ook meer brandstof zal verbruiken. Een voordeel is wel dat als je rond de peage rijdt, je wel een veel mooier stuk van Frankrijk te zien krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik rij altijd vanuit zuid spanje naar nederland zonder tolwegen, het scheelt me 150 euro tol en daarvoor kan ik 3 keer tanken. In kilometers is het 200 km meer. In tijd 3 uur meer.Ik rij nooit tol, de wegen zijn prima en ik rij zelf rustig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Langs welke weg rijdt u dan? Via de Route Nationales moet u inderdaad geen tot betalen, maar dan bent u toch langer onderweg?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met de huidige benzineprijzen en dan 3 keer kunnen tanken van 150,- vind ik erg knap...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je geen tol moet betalen, kan je inderdaad al een stuk rijden met het uitgespaarde bedrag, met mijn wagen kan ik voor 150€ toch al 2500km rijden...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat ik me afvraag is als je pech hebt onderweg de tolvrije wegen niet gevaarlijk zijn ivm met het nietgoed beveiligde wegen,

  BeantwoordenVerwijderen
 10. kunt u ook de route verklappen die u rijd, wij gaan voor het eerst met de auto naar Madrid! En willen er 3 dagen overdoen

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De wegen zonder tol in Frankrijk zijn meestal departementale wegen of D wegen. Op deze wegen moet je geen tol betalen. Onveilig zijn deze wegen zeker niet, je kan ze vergelijken met een ringweg, meestal 2 rijvakken waar je 90 mag rijden. Deze wegen gaan vaak door of langs steden en dorpen, en je moet er geen tol betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vorig jaar met enkele moto's en twee volgwagens naar Normandie geweest, doorgereden via tolwegen wat meer problemen geeft met lange files om aan te schuiven dan het waard is. Voor de moto's gaat het dan nog, maar voor de auto's is het toch een pak minder plus kostelijk.Voor moto's zijn er soms wel speciale (goedkoper of zelfs gratische) poorten maar je moet ze soms wel echt zoeken waar ze juist zijn. Teruggekomen zonder tol, veel vlotter, veel mooier, veel goedkoper en vooral veel gezelliger. Dit is toch wat vakantie is denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik wil met mijn zoontje naar frankrijk, ik zou ook wel heel graag deze route willen weten, gezien ik een klein budget hebt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als wij op reis gaan, gaan wij altijd naar Frankrijk. Het is een mooi land, en we hebben helemaal geen haast. Wij hebben echt steeds een roadtrip gemaakt doorheen Frankrijk. Wij nemen slechts in heel uitzonderlijke gevallen de autosnelweg waar je péage moet betalen, deze is wel veel sneller, maar meestal passeer je dan voorbij aan al het moois. Onthaasten, dat doe je door te reizen via de tolvrije wegen, en je bent toch op reis, dus dat is helemaal geen probleem...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. JIJ HEBT GELIJK IK RIJ ALTIJD NAAR ZUID FRIJKRIJK, TOLVRIJ MAAR WEL LANGER

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De wegen zonder peage zijn leuk voor af en toe, maar als je snel ergens wil zijn, dan heb ik toch liever de peage te betalen. Overal ronde punten anders...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. hallo,zou dit jaar met mobilhome ook tol willen vermijden,kwestie van de kosten,is het wel een goed idee? heb namelijk vernomen dat hetgeen je uitspaart in tol ,weggeeft aan verbruik ???

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi, Voordat de snelwegen er waren in frankrijk, had je les route Departemental en National. 70% van deze wegen lopen parallel met de autosnelwegen. Deze wegen zijn de Bis wegen afkomstig van le Bizon fute.Als je naar het zuiden rijd via de autosnelweg, kan het wel eens zijn dat je er langer over gaat doen dan mensen die hem niet nemen, denk maar eens als er een ongeval gebeurd op een autosnelweg in Frankrijk , dan kan je uren stil staan. Via de D of N wegen kan je nog omrijden. Goed plannen is de boodschap en zeker als je kinderen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi,Het beste verbruik is nog steeds 90Km/u en niet 130 of 120.Je bent veel rustiger en je kan stoppen wanneer je wil en waar je wil en zeker als je met een mobilhome op pad bent. Daarenboven als je het goed gaat plannen kan je er nog een mooie trip van maken. Rust tijdens het reisen is van groot belang en zeker niet de stress en de ruch om op bestemming te raken. Wij rijden ook met een mobilhome naar San Sebastian maar maken 2 tussenstops in Frankrijk. Het verbruik hangt af van je rechtere voet bij een mobilhome.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo ,ik wil voor het eerst met de auto vanauit Nederland naar Zuid 00st spanje costa calida zonder tolwegenKunt u mij uw route geven of aangeven hoe ik kan uitzoeken hoe ik dan moet rijden?Heel erg bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Bordeaux - Tiel is plus minus 12 uur rijden met alleen peage Parijs - Lille !dus het kan gecombineerd ook snel en toch leuk zijn .....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zonder peage rijden is trager, maar zoveel mooier! Dan pas zie je het échte Frankrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Bij het rijden van de snelheid 130 op de snelwegen zal het via de route nationals inderdaad een flink stuk langer duren. Rij je daarentegen een stuk rustiger (vb 90km/u met caravan) dan zal het in tijd uiteraard minder uitmaken. Het meest tijd wordt verloren in de dorpskernen, maar net zoals bij ons begint men in de drukke gebieden meer te werken met ringwegen. Dit merk je bij het vermijden van files via de route nationalsIk heb het niet getest, maar blijkbaar kan je ook besparen door te rijden op de tolweg zelf. Van punt a naar punt b rijden kan op 2 manieren:* ofwel rechtstreeks* of door op bepaalde plaatsen de afrit en direct terug de oprit te nemen. Het vreemde is dat dit zo'n 10 euro verschil kan uitmaken enkele rit van N naar Zuid Frankrijk. Meer info: http://www.autoroute-eco.fr/

  BeantwoordenVerwijderen
 24. hey mensen ik raad de route luxenburg-lion-spanje aan, route langs parijs is saai,weinig tankstations Tegen over die van luxenburg.., tol vrije route is moeilijk en komt even duur of duurder uit aan naft en duurt langer

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi,Wij hebben het vorig jaar ook gedaan, tol vermijden, voor ons was het zeker goedkoper. de tolweg is 130, onze auto verbruikt dan duidelijk meer dan bij de 110 of 90 op de secundaire wegen. Als dit voor u ook het geval is is het vermijden zeker voordelig. Daarnaast hebben we regelmatig de vakantiegangers op de tolweg uit kunnen lachen omdat ze in de file stonden en er dik voor betaalden en wij er gratis met 110 langs zoefden.Wij vertrekken altijd op een rode of zwarte zaterdag, maar dan wel rond het middaguur, lekker rustig in Nederland en Belgie en ook in Frankrijk dan nooit last van files, we rijden dan vaak door tot 1 uur snachts ofzo en dan paar uur slapen en volgende dag het laatste stukje.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. tolwegen zijn 130km/u de N wegen vaak 90 of 110, onze auto is altijd beduidend zuiniger op de N wegen, scheelt snel een 2 a 3 liter per 100km, het is voor ons dus zeker goedkoper om om te rijden, ook qua verbruik. Ook al doe je er langer over, dat maakt niet uit, want verbruik word gemeten in liter per km en niet per uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. wij gaan met de camper en we willen niet alleen snelweg zien maar ook het (mooie) frankrijk

  BeantwoordenVerwijderen
 28. ik wil ook graag de route weten. wij willen ook naar het zuiden van Spanje. of aangeven hoe de informatie bekom?

  BeantwoordenVerwijderen
 29. hoi ik wil naar Monaco kan ik dan ook tol vrij rijden grt

  BeantwoordenVerwijderen
 30. hoi is de 150 enkel of retour ik ga met de caravan kan toch maar 95 rijden en kom je ook wel campings tegen of is dit niet te doen met caravan hoi

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Je kan zeker zonde peage naar Frankrijk rijden, je doet er wel langer over, maar hetgeen je ziet is dan ook wel vaak mooier dan de weg over de autosnelweg. Natuurlijk als je weinig tijd hebt, dan moet je wel de autosnelweg nemen...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Kan je mij ook de route verklappen. Rij deze zomer naar benidorm met de gasten en zou leuk zijn om deze route te kunnen doen. Dan zien we nog eens iets.Mvg,Stef

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Als je vakantie hebt neem dan de tijd je ziet veel meer van het mooie Frankrijk. Qua brandstof ben je op de N-wegen soms goedkoper dan op de tolwegen. Alleen de tijd die je onderweg bent wordt iets langer, maar ja...je bent op vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. naar zuid-spanje richting almeria is zonder tol 2206 kmevenveel als over de tolwegen in frankrijk en spanje.voer in Evry-Gregy-sur-Yerre, daarna Oloron-Sainte-Marieis 787 km, dan almeria is 900 km de reistijd is totaal4 uur langer maar de tol is 194,00 euro gr kees

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Jongens toch ... waar zijn we mee bezig! Wie krijgt het nu in zijn hoofd om met een motorhome op een peage-weg te gaan rijden... Laat dat toch aan aan de snelheidsduivels, doe daar niet aan mee!Al 27 jaar rijden we met een motorhome en nimmer of te nooit betaalden we in Europa ook maar één cent tol. Een motorhome is en moet synoniem van \"ontspanning\" blijven en dat realiseer je nooit door te jagen door het verkeer. We genieten vanaf het startpunt, rijden nooit meer dan 200 km zonder eens te stoppen en waren reeds in vrijwel alle Europese landen (Noorwegen, Polen, Portugal, Kroatie... inbegrepen) -Voor Frankrijk raden we jullie de bison futee's aan - vb : ga over Maubeuge, Reims, Riom, Clermont ferrand, Beziers, gratis A75, Perpignan naar Spanje - kost je geen cent, je tankt bovendien een 15 à 20 cent per liter goedkoper dan langs de autostrade tankstations - kleine omweg (een 80 tal km) maar zeker een spaarzame tochtgeniet toch van de schoonheid onderweg !!!groeten; eric uit zwijnaarde

  BeantwoordenVerwijderen
 36. waar ga je dan op de n of d weg als van uit Luxemburg komt

  BeantwoordenVerwijderen
 37. hi,ik wil a.s. vrijdag vertrekken naar het zuiden van spanje en wil dus ook alle tol wegen vermijden. kan iemand mij precies vertellen hoe ik moet rijden vanuit amsterdam

  BeantwoordenVerwijderen
 38. al die reacties over extra dieselkosten als je tolvrij rijdt zijn volgens ons niet waar als je bij een supermarchee tankt scheelt het je gauw 20 cent de liter

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Wij rijden altijd via luxemburg, en dan is het al een stuk goedkoper van peage, ook nog eens tanken daar! Peage vermijden volledig is moeilijk, Frankrijk staat er vol van, maar als je eens rondkijkt valt er veel te beleven naast de autostrade!

  BeantwoordenVerwijderen
 40. er zijn apps voor iOS en Android waarmee je leuk kunt besparen op peage. Wel tot 25%.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ik ben het met Arend eens, daarbij is het tanken op de N-wegen ook nog eens een stuk goedkoper. Indien je tankt bij een Intermache bespaar je makkelijk 10 cent per liter t.o.v. een tankstation lang de tolweg. Dus ik denk dat het omrijden via de route national uiteindelijk niet veel, of zelfs goedkoper is dan via de tol wegen. De reistijd is en blijft wel langer, maar zoals eerder vermeld je bent op vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. A 75 via Viaduc de Millau daar moet toch tol worden betaald dus a75 is niet helemaal tolvrij? mvg jim

  BeantwoordenVerwijderen
 43. via de nationale in franrijk naar spanje is geen 200 km zoals boven is beschreven het is het zelfde aantal km alleen in tijd is het iets meerik ben int chauffeur al 40 jaar dus enige ervaring kan ik wel op bogen lekker via de nationale lekker rijden veel zien

  BeantwoordenVerwijderen
 44. heb de indruk dat wij dezelfde route nemen! alleen de viaduc de millau is betalend maar als je eromheen rijdt duurt het heel lang dus betaal graag die 7 euro in juni! in 2017 willen we bij het heengaan eerst naar Oradour-sur-Glane rijden en een bezoek brengen. Nu nog uitzoeken hoe we dan verder rijden richting le Boulou.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Wij rijden al tientallen jaren naar noord Spanje met de caravan, en vermijden zoveel mogelijk de tolwegen in Frankrijk. wat je merkt is dat de wegen binnendoor steeds beter worden. wij wonen in de buurt van Dordrecht en rijden via Breda, Atwerpen, Brussel, vervolgens via de ring bij Charleroi richting Phillipville, Couvin, bij Bruly de grens over richting Reims, daar Chalons aanhouden, in Chalons groene borden Troyes volgen, daar de rondweg nemen naar Auxerre, in Auxerre borden Nevers volgen, voor Nevers afslag Moulins nemen (N7) hier afslag Moulins centre nemen, hier Clermont FD aanhouden, bij Riom de tolweg A71 op dit is ± 4 km en kost je ca. € 4,-, deze weg gaat over op de A75 (tolvrij) wij nemen hier de afslag Millau om te overnachten, je kunt er ook voor kiezen om over het viaduct te gaan, vanaf hier is het enkel rechtdoor tot aan Bezier, hier ga je de A9 (tolweg) op tot aan de Spaanse grens, waar deze over gaat op de AP-7 (ook tolweg) bij Girona afslag 7 richting Barcelona (A-2) nemen deze weg gaat over in de N-II deze volgen wij tot afslag Malgrat de Mar onze eindbestemming. Totaal hebben wij dan ca. 1385 km gereden en een mooi stukje Frankrijk gezien met goed onderhouden wegen. Totaal ca. € 40,- aan tol kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. In mijn geval ben ik inderdaad langer onderweg (3,5 uur), maar daar tegenover is de afstand 100 km korter, is mijn verbruik lager, is de benzine goedkoper en zie je ook nogeens een mooi landschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. ge maar eens ga eten op de snelweg, al gauw 30e pp per maaltijd, in de routiers12€pp, plus duurdere nafte 1,18 ipv 1,13 in supermarkt, is er iets te zien op de snelweg, NEEN, in slaap vallen kan wel

  BeantwoordenVerwijderen
 48. De kans op een boete op een N weg is veel groter. Achter elke boom staat er een flitspaal! Het zou wel eens een zeer dure reis kunnen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. ik heb 1500 kilometer over de N wegen gedaan en zoveel meer flitspalen staan er niet en er staan ook meestal borden waar men flitst. en tanken tot 15 cent goedkoper

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Rotondes op sommige plaatsen om de 2 a 400 meter.max 80km/h en om de haverklap een boerengat waar je 50 of 30 mag rijden..bah

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Nu max 80/h en tussen 30 en 50km/hElk boerengat dat je passeert en er valt altijd wat te oogsten dus tractoren op de rijweg en 4 tot 10 vrachtwagens op een rij tijdens de week en dan rij je over een brug over de tolweg en zie je daar geen kat rijden...frustrerend .

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Ik vraag mij af hoeveel de peage nu weer zal stijgen in 2019! Zijn er al updates van de prijzen bekend?

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Het is de eerste maal dat ik zonder tolwegen wil gebruiken,en ik wil naar barcelona reizen.De ene zegt dat ik via Luxemburg moet rijden de andere zegt via Parijs kan iemand mij meer wegwijs maken

  BeantwoordenVerwijderen
 54. 14 juli is en nationalefeestdag in frankrijk,is de peage in frankrijk dan open

  BeantwoordenVerwijderen
 55. ze gaan de prijzen zeker niet verminderen , ik vind het schandalig duur ik noem dit moderne piraterij ,met het heen en terug rijden betaal ik mijn autobelasting voor de ganse jaar in Belgie en ik rij ook op een autoroute dienog extra verlichting is.

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Bedankt voor de tip, maar spijtig dat er geen weg is om Frankrijk te vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. de meeste boerengaten zoals jij ze noemt hebben een ring of rondweg en dus die tractoren zijn in de minderheid tegenover het mooie landschap en de rust die je ervaart je bent tenslotte in vacantie en op stap

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Het risico op een boete is wel veel hoger. Bij ieder dorpje met 3 huizen opeens weer 50 km of nog erger 30 km! Je moet dus heel alert zijn. Ik heb inmiddels al een vette bekeuring binnen en hoop dat er niet meer bij komen. Zo wordt een goedkope vakantie alsnog peperduur.

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Hallo, kent er iemand wegen binnendoor (bv n7) om de drukke punten gelijk orange en montelimar op de terugweg te vermijden? Heen zal geen probleem zijn via de route DU soleil op een woensdag.

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Hallo allemaal, zijn er ook reizigers die via de Atlantische kust naar zuid Frankrijk gaan en dan via noord Spanje naar Portugal, dit alles langs de kust. Heeft u ook tips of must do?

  BeantwoordenVerwijderen
 61. Beste, zelfs op de route nationale 7 zijn de wegen zeer druk in het hoogseizoen. Echt vermijden kan je dit niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 62. Via Luxemburg rijden doe je alleen maar om daar te tanken, en dan zuidwaarts te rijden, zo kan je het stuk tussen Luxemburg en Dijon gebruiken. Daar is veel minder peage op, en Luxemburg scheelt 20cent per liter aan brandstof.

  BeantwoordenVerwijderen
 63. Ja hoor, dit is zeker de moeite, ik denk maar aan een bezoek aan Etretat, Dune de Pilat, Mont Saint Michel, Passage du Gois... Er is zeker een heleboel te bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen